До дни подписваме с Chevron 19.07 | 16:03

Проучванията на блокове в Северна България продължават

От Елица Елефтерова

Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на конференция за проучването и добива на шистов газ у нас.

Договорът за проучване на добива на шистов газ с Chevron вече се намира във финалната си фаза. Договарят се последните детайли и подписването може да стане до дни.

От думите на министъра стана ясно, че освен това се подготвят конкурси и за нови блокове за проучване в Северна България. 

"Трябва да се проучи всичко, което има потенциал за находище", е категоричен министърът.

Той отново увери, че е сигурен, че рискове при проучването няма и според него няма смисъл в момента да се чакат резултатите.

Преди да се пристъпи към договор за добив обаче вече ще бъде направена ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда).

Относно евентуални находища в българския черноморски шелф, министър Трайков заяви, че и там има блокове, които предстои да бъдат обявени за проучване.

На въпрос докъде е стигнала процедурата с "Дайрект петролеум”, които разработват находището в с. Девенци и дали скоро ще започне процедура по ОВОС, Трайков каза, че в момента при тях предстои такава процедура.

iNews припомня, че преди седмица експерти от сектора обявиха, че риск от производството на шистов газ у нас няма, ако се спазват всички процедури. Според тях наличието на шистов газ може да доведе и до намаляване на цената на конвенционалния природен газ с от 5-25%.

Министър Трайков не беше категоричен как ще се разреши казусът с плащането на ДДС върху сумата бонус за държавата. Според някои информации именно това е пречка пред подписването на договора с Chevron, които заявиха 30 млн. долара за проучването. Според коментара на Трайков от компанията са заявили вече сумата, а това как тя ще бъде осчетоводена е работа на финансистите. 

Водещи

Най-четени