В Североизточна България се надигат против шистовия газ 05.08 | 14:56

Започва подписка против проучването и добива на шистов газ

От Андриян Георгиев

Подписка против проучването и добива на шистов газ започва в общини в цяла Североизточна България, съобщи в Добрич председателят на инициативния комитет на протеста в региона д-р Веско Димов.

Инициативата, тръгнала от Нови пазар, има шанс да придобие широка гласност, ако спечели обществената подкрепа на всички хора, които живеят в Североизточна България. Не сме съгласни в житницата на България да се провеждат подобни експерименти, каза Димов.

По думите му има голяма опасност още при проучванията в карстовите пластове в региона, от които се черпи вода, да изтече газ. 

Петицията на гражданите, която ще бъде внесена в Европейския парламент до края на август, може да прерасне в общоевропейска инициатива против проучването и добива на шистов газ, заяви от своя страна бившият евродепутат Душана Здравкова.

Тя допълни, че България може да стане флагман в събирането на 1 млн. протестни подписа. 

От инициативния комитет на протеста съобщиха, че на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще изпращат бутилки с вода, в която е разтворен метан, като предупреждение какво може да потече от чешмите в домовете.

iNews припомня, че договорът за проучване на добива на шистов газ с Chevron се намира във финалната си фаза. Договарят се последните детайли и подписването може да стане до дни.

Министър Трайков заяви преди дни, че се подготвят конкурси и за нови блокове за проучване в Северна България. 

"Трябва да се проучи всичко, което има потенциал за находище", бе категоричен министърът.

Трайков увери, че е сигурен, че рискове при проучването няма. Преди да се пристъпи към договор за добив обаче щяла да бъде направена ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда).

Относно евентуални находища в българския черноморски шелф, министър Трайков заяви, че и там има блокове, които предстои да бъдат обявени за проучване.

Преди около месец пък експерти от сектора обявиха, че риск от производството на шистов газ у нас няма, ако се спазват всички процедури. Според тях наличието на шистов газ може да доведе и до намаляване на цената на конвенционалния природен газ с от 5-25%.

Водещи

Най-четени