ЕК прогнозира забавяне на българската икономика през тази година 11.05 | 17:08

Износът дръпна страната напред, но свитото потребление тежи на икономиката

От iNews.bg

Икономиката на България записа слаба експанзия в периода 2010 – 2011 година, а основният локомотив се оказа износът. Постигнат е ръст на брутния вътрешен продукт от 1,7 на сто.

Въпреки доброто състояние на износа, вътрешното потребление обаче си остава свито, намаляват и чуждите инвестиции.

Това е записано в пролетната прогноза на Европейската комисия за развитието на европейската икономика.

От Комисията правят и корекция на прогнозите за развитието на българската икономика за периода 2012 – 2013 година. През миналата есен очакванията бяха за ръст на БВП от 1,8% през тази и 1,9% през 2013 година. Сега обаче прогнозите са, че експанзията ще бъде минимална – в рамките на 0,5% през тази година и 1,1% догодина.

Това понижение е следствие основно на по-слабите показатели за целия ЕС, които неминуемо ще се отразят и на България, допълват още от Брюксел.

Като цяло междинната прогноза за 2012 година за ЕС от февруари беше потвърдена, като се очаква, че реалният БВП в ЕС ще остане в застой, а в еврозоната той ще отбележи спад от –0,3%. За 2013 година се предвижда растеж от 1,3% в ЕС и 1% в еврозоната.

Освен това забавяне върху българската икономика виси заплахата с липсата на доверие, което засяга инвестициите, както и ниското вътрешно потребление.

Ръстът на България се задържа от слабостта на трудовия пазар, който пък продължава да страда от срива в строителния сектор. Прогнозите са, че през тази година нивото на безработицата ще бъде около 12%, като следва минимално подобрение - до 11,9% през 2013 година.

В същото време и преките чуждестранни инвестиции, на които разчитаме от години, намаляват, което също е фактор, забавящ развитието на икономиката.

Позитивното обаче е, че финансовият сектор в страната остана стабилен, като дори се наблюдава слаб ръст на корпоративното кредитиране. Икономиката също се облагодетелства от големите правителствени проекти.

От ЕК уточняват, че очакват през втората половина на годината икономиката на ЕС да започне бавно да се съживява. Това ще налее нови сили на българския износ, но това няма да е достатъчно предвид слабите инвестиционни потоци и потреблението.

Водещи

Най-четени