ЕП даде зелена светлина на механизма за стабилизация на еврозоната 24.03 | 09:44

Депутатите приеха ограничени промени в Лисабонския договор

От Деляна Петкова

Европейският парламент подкрепи изменение с ограничен характер на Договора за ЕС, което позволява създаването на постоянен европейски механизъм за стабилност.

Законовото изменение в рамките беше одобрено на пленарния вот късно снощи, или ден преди очакваното приемане на новия финансов инструмент от Съвета. Депутатите уточняват, че са удовлетворени от "позитивните сигнали", подадени от държавите членки, относно привеждането на междуправителствения механизъм в съответствие с рамката на ЕС.

Очаква се държавите членки официално да одобрят законовата промяна в рамките на срещата на Съвета на ЕС, която ще се проведе на 24-25 март. След това, изменението ще трябва да бъде ратифицирано от всички 27 страни от ЕС. Целевата дата за влизане в сила на постоянния механизъм за стабилност е 1 януари 2013 г.

Парламентът ще има участие в процеса чрез редовни консултации с Комисията и Съвета, решиха още евродепутатите.

"ЕП отчита положителните сигнали, които се долавят в писмата от председателите на Европейския съвет и на Еврогрупата, както и в това на еврокомисаря по паричните въпроси Оли Рен", се казва още в официалното съобщение на институцията. Оттам допълват, в писмата си двете институции подчертават, че Комисията ще предложи регламент, който допълнително да изясни процедурите в рамките на Европейския механизъм за стабилност (ESM) и ще гарантира съответствие с рамката на ЕС за многостранно наблюдение.

Освен това, ролята на Комисията вече е ясно дефинирана в текущите операции на постоянния механизъм за стабилност, за което настояваха депутатите. ЕК ще заема централна роля в рамките на финансовия инструмент чрез предоставяне на оценка и анализ, както и чрез отправяне на предложения и осъществяване на мониторинг. От своя страна, Парламентът ще бъде редовно информиран.

Някои резерви

Въпреки че прие предложението на Съвета на ЕС за изменение на Договора с 494 гласа "за", 100 гласа "против" и 9 "въздържали", Парламентът за пореден път подчерта, че "би било за предпочитане" то да бъде изготвено в съответствие с "общностния метод" - мнение, изразено и в позицията на Европейската централна банка.

Водещи

Най-четени