Португалия остана без правителство 24.03 | 10:57

Кризата в иберийската държава поставя под въпрос приемането на Европейския механизъм за финансова стабилизация (ESM)

От Ивайло Ачев

Португалският премиер Жозе Сократиш подаде оставка точно в навечерието на срещата на европейските лидери в Брюксел, на която трябва да се одобри постоянния механизъм за стабилизиране на еврозоната (ESM), предаде АФП. Предстои да се назначат предсрочни парламентарни избори.

Оставката на Сократиш беше предопределена от неуспешния опит на управляващата коалиция да прокара плана си за ограничаване на бюджетния дефицит на Португалия и затягане на финансовата дисциплина.

Мерките целяха ограничаване на редица социални придобивки и бяха четвърта фаза от проекта за затягане на финансовата дисциплина.

През 2009 година португалският бюджетен дефицит удари 9.3% от БВП – четвъртият най-голям дефицит в еврозоната. Отделно страната е изправена пред изплащане на 9 млрд. евро по свои държавни ценни книжа, чиито падеж изтича на 15 юни. Това почти сигурно означава външен заем за Лисабон – такъв, какъвто получиха Гърция и Ирландия.

Оставката на Сократиш и неговото правителство означава, че Поругалия няма да има легално представителство на срещата на Европейския съвет днес и утре (24.03-25.03). Това ще затрудни одобрението на Европейския механизъм за стабилизиране (ESM).

Водещи

Най-четени