ЕС очаква газ по „Набуко“ скоро 25.01 | 20:29

Страните от Каспийския регион са подкрепили проекта за гадопровода

От Елена Коцева

Европейският съюз се надява да получи първите доставки на природен газ по "Набуко" в най-скоро време, т.е. в близките години.

Надеждата изрази еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от БиБиСи.

По думите му страните от Каспийския регион са подкрепили проекта за построяване на газопровода "Набуко" и са представили конкретни планове за доставка на природен газ.

Тези договореност са постигнати по време на визитата на представители на Европейската комисия в Туркменистан и Азербайджан.

iNews припомня, че на 13 януари Азербайджан прие договор за доставка на синьо гориво в дългосрочен план за Европейския съюз. Документ за това бе подписан в Баку в рамките на посещението на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу.

Проектът "Набуко" е част от осъществяването на т.нар. Южен коридор и идеята за диверсификация на доставчиците на газ към Европа.

Южният газов коридор обхваща строежа на няколко газопровода освен "Набуко" - ITGI, "Бял поток" и TAP.

"Набуко" включва изграждането на магистрали за пренос на природен газ от Каспийския басейн до Европа, заобикаляйки Русия. Неговата цел е именно да диверсифицира доставките на синьо гориво към Стария континент, за да се избегнат ситуации като кризата в началото на 2009 година, когато Европа остана на студено след конфликта между руската "Газпром" и украинската "Нафтогаз".

Проектът "Набуко" е приоритетен за Европейската комисия, а България също има участие в него. 

Водещи

Най-четени