Не се мисли за сливане на „Набуко“ и „Южен поток“ 10.01 | 19:23

Проектът "Набуко" е приоритетен за Европейската комисия

От Елена Коцева

Преговори за обединяването на газопроводите "Южен поток" и "Набуко" към този момент не се водят. Това заяви Марлин Холцнер, представител на Еврокомисията, цитиран от агенция Новости.

По думите на Холцнер председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в близко бъдеще ще посетят Азербайджан, който в момента обмисля възможността за доставки на газ за ЕС.

Изграждането на газопровода "Южен поток" през Черно море в страните от Южна и Централна Европа, е насочено към диверсификация на маршрутите за доставка на руски газ със заобикаляне на Украйна. Проектът е на руския монополист "Газпром".

Според плановете морската част на газопровода - около 900 км, ще минава по дъното на Черно море през икономическата зона на Турция от компресорна станция от руския бряг до българския бряг. Проектът предвижда до 63 милиарда куб. метра газ годишно да минават по тръбите.

Проектът "Набуко" включва изграждането на магистрали за пренос на природен газ от Каспийския басейн до Европа, заобикаляйки Русия. Проектът се оценява със стойност 7,9 милиарда долара, 3 300 километра магистрални тръби и годишен транзит на 20 – 3- милиарда кубически метра газ. Две-трети от газопровода трябва да минава през територията на Турция.

Идеи за сливане на двата газопровода се появяваха няколко пъти в руски медии, но без да бъдат официално потвърдени от представители на руската компания "Газпром" или на руското правителство. 

Проектът "Набуко" е приоритетен за Европейската комисия. Българската страна участва и в двата проекта.

 

Водещи

Най-четени