Експерт: България не е подготвена за алтернативни доставки на газ 29.10 | 11:00

Не сме добре и при останалите видове горива, смята Валентин Терзийски

От iNews.bg

Газовата система на България не е напълно подготвена за алтернативни доставки. Това заяви пред БНР Валентин Терзийски, зам.-председател на Камарата на енергетиците при Българска стопанска камара (БСК). Според експерта страната ни не е в добро състояние и по отношение на алтернативните горива.

Терзийски определи намаленото подаване на руски газ е по-скоро политически ход. По думите му, това не се дължи на технологични причини. Преди ден служебният вицепремиер Екатерина Захариева заяви, че вече има проблем с доставките на газ от Русия, а налягането в тръбите е по-ниско. Тогава тя заяви, че ако това продължи, страната ни може да остане без синьо гориво.

Експертът припомни, че още през септември са били получени съобщения от две големи германски енергийни компании, в които се казва, че е намалено подаването на газа от Русия към Европа. Към края на миналия месец в Румъния се наложиха ограничения по реекспорт на природен газ. А от миналата седмица има такова усещане по направленията Турция, Гърция и България.

С оглед на случващото се през последните месеци и вероятността от по-твърди мерки от страна на Русия, перспективите не са добри, коментира Терзийски.

Енергетикът уточни, че финансовият дефицит е голям проблем за всички дружества в системата на енергетиката. В частност недостигът е огромен при основния доставчик на газ "Булгаргаз".

"Нищо чудно да стигнем до ограничаване на количествата горива, подавани към дружествата с оглед на двете обстоятелства – намалените доставки отвън и огромния финансов дефицит в системата", каза Терзийски.

Междувременно представители на Европейската комисия, Русия и Украйна се събраха на пореден кръг преговори относно цената на природния газ. Това е последен шанс да се избегне евентуална криза през зимата, която би застрашила доставките на синьо гориво за страните членки от ЕС. Голяма част от природния газ за Стария континент минава именно през Украйна.

Водещи

Най-четени