За „преносимост“ на топлинния счетоводител настояват потребители 25.10 | 11:45

Искането е технически да се осигури съвместимост на устройствата, без да се налага купуването на нови уреди

От Елица Елефтерова

Да се създадат условия в наредбите потребителите на топлофикации лесно да сменят топлинния си счетоводител, без да се налага да инвестират в нови уреди. За това настояват от Асоциация „Активни потребители".

Предложенията им за промени в законовата база идват преди да се приемат изменения в Закона за енергетиката. 

През следващите две години изтича срокът на годност на повечето устройства за дялово разпределение. Потребителите с София и повечето големи градове ще трябва подменят уредите си. В момента според наредбите е и първата възможност от 10 години насам за смяна на разпределителя без да има нужда от допълнително плащане.

Смяната обаче може да стане с общо решение на всички живущи в сградата и те отново трябва да изберат един разпределител.

Промяната в закона, която "Активни потребители" предлага, гарантира на хората, че в бъдеще няма да са "закрепостени" към избраната фирма и ако не са доволни от услугите й ще могат да я сменят.

Чисто технически трябва да се приложи решение, което да осигури съвместимост на устройствата (софтуера, радиосигнала и т.н.) от различните фирми.

Това ще доведе до реална конкуренция на пазара за топлинно счетоводство и качеството на услугите ще се подобри.

В момента абонатите на дадена сграда, които не са доволни от топлинния си счетоводител, не могат да сключат договор с друг, без всички домакинства да инвестират в нови уреди.

Асоциацията съветва абонатите, когато избират нова фирма за топлинно счетоводство, да обърнат внимание дали тя предлага дистанционно отчитане на радиаторите. С този метод показанията на топломерите се улавят чрез радио сигнал и не се налага инкасатори на фирмата да влизат в жилищата. Отпада и проблемът с нереалните сметки и многократното им преизчисляване, ако някой от съседите не си е бил вкъщи по време на отчета в края на отоплителния сезон.

Водещи

Най-четени