Законодателни промени подкрепят родните производители 16.04 | 10:30

До 20% от продуктите в големите вериги ще трябва да са български

От Момчил Лалев

До 20 % от продукцията в хипремаркетите трябва да е родно производство.

Това заяви депутатът Борислав Гуцанов във връзка с приетите на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията. 

По думите му залегналите мерки дават възможност на родните производители да са по-конкурентоспособни спрямо хипермаркетите.

"Даваме възможност за по-ниски цени на стоките, но това зависи от договореностите между голямата верига и производителите", заяви Гуцанов, цитиран от БНТ.

Той допълни, че чрез промените в закона държавата по никакъв начин не се намесва в политиката на хипермаркитите и че този подход отдавна е въведен във Франция и в Германия.

По думите му търговските вериги вече са осъзнали, че времето на безразборните печалби вече е отминало.

"Смятам, че тези двайсет и няколко години бяха достатъчно дълго време, когато големите търговски вериги имаха доминанта в България и трябва да се сложи край и това не българско виждане по този въпрос, европейските държави отдавна са го направили по този начин”, заяви още Гуцанов.

Припомняме, че гласуваните вчера (15 април) изменения предвиждат големите търговски вериги вече да обявяват договорите си с всеки един производител. След това документите ще трябва да бъдат одобрени от КЗК.

Водещи

Най-четени