Качват договорите между хипермаркетите в интернет 06.03 | 09:42

Това предвиждат изменения в Закона за защита на конкуренцията

От Десислава Маданска

Договорите между хипермаркетите и фирмите ще се публикуват в интернет. Това предвижда проект за промени в Закона за защита на конкуренцията, подготвян от левицата. Очаква се измененията да бъдат внесени в деловосдтвото на парламента до края на седмицата.

Проектът предвижда още клаузите, с които не се разрешава на фирмите да доставят стоки на конкурентни вериги, да бъдат забранени. Според социалисти имало редица случаи на подобни забрани, информира в. "Труд".

Също така ще бъде ограничена и възможността веригите да събират допълнителни такси от доставчиците, за да излагат стоките им. От левицата посичиха още, че някои хипермаркети дори събирали и такса "рожден ден", когато имат такъв празник.

По думите на Корнелия Нинова от БСП, която е сред авторите на законопроекта, целта е да се защитят и насърчат българските производители.

Още миналото лято представители на левицата предлагаха да се наложи задължителен срок за разплащане с доставчиците в 30 дни от получаването на стоката. Обмисляха се и санкции при закъснение. Сега по закон срокът за плащане е до 60 дни, но може да бъде удължен, ако страните са го договорили.

Относно измененията Нинова коментира още, че се въвежда понятието "значителна пазарна сила”. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има 3-месечен срок да изготви методики и да каже коя фирма има значителна пазарна сила, допълва bTV. Тя добави, че в ЕС дори има "зелена книга", в които са описани порочните търговски практики.

Водещи

Най-четени