Запазваме валутния борд до влизане в еврозоната 11.02 | 14:45

Парите по инвестиционната програма са достигнали до всички области

От Десислава Маданска

Валутният борд ще бъде запазен докато страната ни не влезе в еврозоната. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов по време на форума Правителство-бизнес "Рестарт на икономиката".

По думите на премиера девалвацията на валутите на съседните ни страни действително подобрява тяхната конкурентоспособност. Според него у нас при плаващ курс ще има неминуемо големи разходи за бизнеса. Ще се създаде несигурност включително и по отношение на инвестиционните хоризонти, информира 3e-news.

"Мисля, че на девалвацията като насърчаваща експорта трябва да се противодейства чрез по-голяма гъвкавост на разходите от българския бизнес. В последните години фирмите се справят много добре в тази посока", каза премиерът като посочи, че това са неговите наблюдения.

Чобанов заяви още, че парите по Публичната инвестиционна програма са достигнали до всички региони и области на страната. По думите му списъкът с одобрените проекти показва, че програмата изпълнява своите намерения. 

Той уточни, че в общини, управлявани от ГЕРБ, отиват 125 млн. лева при разпределени 350 млн. лева, което прави 36% от средствата.

Чобанов бе категоричен, че при разпределението на средствата не е бил прилаган партиен  критерий и правителството не е имало намерение предизборно да раздава пари. По отношение на сметките на глава от населението Чобанов напомни, че такъв критерий няма, защото парите биха отишли само в София, Пловдив, Варна и Бургас, а целта е била парите да достигнат и до малките населени места.

Той напомни, че в края на януари 2013 г. 30 млн. лв., предвидени за детски градини, са  отишли в седем общини на ГЕРБ. Финансовия министър повтори, че за него легитимна по въпроса за разпределението на парите по програмата е среща с кметовете в рамките на НСОРБ, допълва БТА. Той изрази готовност следващата седмица да се срещне с Управителния съвет на сдружението.

Относно реиндустриализацията министърът посочи, че зависи от това какво затруднение е срещнало дадено предприятие, за да стигне до замразяване на определено производство за известен период от време. Например наличие на големи данъчни задължения, като според финансовия министър може да се мисли за разсрочването им или придобиване на някакъв дял на държавата под формата на дълг срещу собственост. Според него затова и не е задължително държавата да участва пряко с пари от бюджета. 

Относно ситуацията около програма "Околна среда" на дневен ред стои създаване на фонд за поемане на финансовите корекции. Според него обаче от фискална гледна точка тази година трудно може да бъде реализиран.

Водещи

Най-четени