Започва пренасочването на работници от ВМЗ-Сопот към други предприятия 29.01 | 14:52

Обмисля се оставането на част от работниците на 4-часов работен ден

От Елена Кирилова

Правителството ще започне да търси възможности за пренасочване на работници от ВМЗ-Сопот към други предприятия, които са заявили свободни места в региона. Това ще се случи още утре (30 януари), съобщават от правителствената пресслужба.

Решението беше взето по време на днешната среща на представители на синдикатите и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов при премиера Бойко Борисов.

По думите на Добрев Бюрото по труда в Пловдив ще предостави на синдикатите списък със заявки на компании за свободните работни места. По този начин хората, които искат по-сигурна работа, извън ВМЗ, ще могат да бъдат пренасочени към друга. Министърът подчерта, че по време на разговора е обсъден вариант част от работещите в машиностроителното дружество да преминат на четиричасов работен ден.

"По данни на министерството на труда и социалната политика в бюрата по труда в област Пловдив, от анкетираните над 225 частни фирми са заявени близо 400 свободни работни места”, заяви Тотю Младенов.

Освен това КТ "Подкрепа”, КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал имат проекти по Националния план за заетост. Те също ще се включат в мотивирането на служителите на предприятието, както и в техните обучения, квалификация и преквалификация.

От своя страна, българо-германските центрове също са заявили над 300 души за допълнителна квалификация и преквалификация. По думите на Младенов оздравителната програма цели запазването на всяко работно място, както и предлагане на алтернативи на всички, на които ще се наложи пренасочване.

Пламен Димитров от КНСБ заяви, че има два варианта. Единият е  към Агенция отбранителна промишленост да бъдат интегрирани държавни структури, а с публично-частно партньорство да бъдат подкрепени от частния сектор.

Вторият вариант предполага финансово-промишлен холдинг с подкрепяща търговска банка. Той ще може да организира в себе си отношенията между всички структури и да гарантира сериозни поръчки и договори към цялата промишленост, включително и към ВМЗ-Сопот.

Най-четени