Захарта поевтинява, олиото поскъпва 13.10 | 11:30

Цената на брашното, яйцата и пилешкото остава без промяна. Агнешкото поскъпва

От Теодора Пенева

Разнопосочно е движението на цените на шестте основни хранителни продукта - захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо, през периода 3-10 октомври 2012 г. Това сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните, обобщен от Econ.bg.

Захарта е поевтиняла с 1 стотинка до 2,27 лева за килограм. Търговската стойност на захарта е спаднала в три региона – с 10 стотинки в ГТВ във Велико Търново, с 2 стотинки в ДТО във Варна, както и с 5 стотинки в големите и малките вериги в област София. Отбелязано е и едно увеличение – с 4 стотинки в големите магазини в Пловдив. Във всички останали области цената на продукта е останала без промяна.

Рафинирането слънчогледово олио на дребно продължава да поскъпва - с още 4 стотинки до ниво от 3,20 лева за литър. В  пет области е регистриран скок в цената на олиото в рамките на 15 до 20 стотинки за литър – това са Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен и Пловдив. Отчетени са и три ценови намаления – с 20 стотинки в големите вериги в София и с 1 стотинка в тези във Варна, както и с 10 стотинки в големите и малките магазини в област Шумен. С 55 стотинки е поскъпнало олиото в малките магазини в Смолянския регион.

Средната за страната цена на дребно на брашното тип 500 е останала без промяна - 1,11 лева за килограм. Не се е променила и цената на яйцата M и L - те са стрували съответно 28 стотинки и 30 стотинки за брой.

Средната стойност на цялото агне в търговските обекти се е покачила с 4 стотинки за килограм до 13,12 лева. Това се дължи на увеличението в големите и в малките магазини в Стара Загора (съответно с 1 и с 50 стотинки), както и на това в ГТВ в Хасково – с 26 стотинки. В ДТО на област Хасково цялото агне е поевтиняло с 25 стотинки. В останалите шест проучвани области не са измерени ценови промени. Във всички изследвани региони цените на агнешкия бут и на агнешката плешка са останали непроменени спрямо предходния проучван седмичен период.

Цената на замразеното пилешко месо на дребно се е запазила на ниво от 4,74 лева, а тази на прясното се е вдигнала с 3 стотинки до 5,36 лева за килограм.

Водещи

Най-четени