Основните храни са поскъпнали рязко през лятото 12.10 | 10:35

Въпреки "социалната кошница" на Найденов цените на храните продължават да се покачват

От Теодора Пенева

Повечето от основните храни са поскъпнали рязко през последните три месеца (4 юли - 3 октомври). Това сочи анализ на Econ.bg, базиран на седмичните ценови бюлетини на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за шестте основни хранителни продукта – захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо. 

Бялата кристална захар на дребно е поскъпнала с 6 стотинки за килограм - от 2,22 лева за кг в началото на периода до 2,28 лева за килограм в края.

Цената на рафинираното слънчогледово олио се е повишила с близо 5% или 15 стотинки. В началото на периода то е струвало 3,01 лева за литър, а в края - 3,16 лева за литър.

Брашното тип 500 е увеличило цената си с почти 7%, достигайки 1,11 лева за килограм.

В рамките на тримесечния период малките яйца M са поскъпнали с 2 стотинки, а големите L – с 1 стотинка за брой, достигайки съответно 29 ст. и 30 ст.

Замразеното пиле е поскъпнало с 31 стотинки или с около 7%. В края на юни то е струвало 4,43 лева за килограм, а в края на септември - 4,74 лева за килограм.

Охладеното пиле е повишило търговската си стойност с малко над 6,5% или с 33 стотинки до ниво от 5,33 лева за килограм.

Поевтиняване през последните три месеца се отчита единствено при цялото агне на дребно - с 4 стотинки до 13,08 лева за килограм. При агнешката плешка е регистрирано увеличение с цели 1,04 лева до цена от 14,41 лева за килограм, а при агнешкия бут – скок с 89 стотинки до 13,99 лева.

Водещи

Най-четени