Захарта поскъпва най-значително през изминалата седмица 22.07 | 17:27

В 12 областни града бялата кристална захар отчете ръст на цената си на едро

От iNews.bg

Работната група към министерството на земеделието и храните публикува седмичния си доклад за движението на цените на едро и дребно шест хранителни продукта.

По-важните изводи на експертите

Средната цена на олиото по цени на едро се понижава незначително (0.01 лева) през изминалата седмица. На дребно цената на олиото обаче е покачва, макар и с 0.02 лева. Най-значително се увеличават цените в Бургас и Варна, трендът обаче е низходящ в София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Все пак цената на олиото е най-висока именно в магазините в столицата (3.42 лева).

При търговията с брашно през седмицата цената остава без промяна, показва още наблюденията на експертите. Средната цена по борсите е 0.98 лева. В големите търговски вериги цената на продукта е в диапазона 1-1.23 лева за килограм, докато в другите търговски обекти цената е между 1.13- 1.27 лева за килограм.

Яйцата по борсите се търгуват в диапазона 0.13 – 0.25 лева за брой. Става въпрос само за яйца с размер М, тъй като експертите от работната група не следят цените на едро за яйцата с размер L. Данните показват още поскъпване в четири областни центрове, а само в Пловдив цената е по-ниска.

Цените на дребно на яйца размер L в другите търговски обекти са от 0.17 лв./бр. до 0.23 лв./бр.

Работната група изготви още анализи на цените на пилешкото месо – замразено и охладено. Според данните цените на замразеното пилешко се увеличават, макар и с 0.01 лева. Диапазонът, в който се движат цените е от 2.90 лева (в Монтана) до 4.45 лева (Разград). Маржът между цени на едро и на дребно (в големите търговски вериги) е най-голям в Монтана – над 1.50 лева за килограм. В другите търговски обекти разликата между цени на едро и на дребно е най-значителна в Плевен - 1.74 лева за килограм замразено пилешко месо.

На борсите цените на охладеното месо се движат в рамките на 3.80 лв/кг (Търговище) до 4.60 лв/кг (Бургас и Шумен).

През изминалата седмица цените на едро на бялата кристална захар се движат в диапазона от 2.10 лв./кг (Добрич) до 2.39 лв./кг (Велико Търново и Враца). Възходящ тренд при движението на цените се наблюдава в дванадесет области, най-значителен в Стара Загора – 3.1% (0.07 лв./кг). В Пловдив и Силистра обаче има спад, съответно с 0.5% и 1.3% по цени на едро.

Цените на агнешкото месо (цяло агне) се движат в широк диапазон – от 10.55 до 14.33 лева за килограм по борсите в различните областни центрове на страната. Най-ниска е цената в Шумен, докато най-високата е в Русе. Именно Русе е единственият областен град, в който има поскъпване на агнешкото месо – цените там са с 14 стотинки по-високи.

Ето и официалните доклади на работната група:

Агнешко месо

За периода на наблюдение в по-голяма част от страната цените на едро на агнешкото месо (цяло агне) се запазват на равнището от предходния период.

По области, цените са в границите от 10.55 лв./кг до 14.33 лв./кг, като отново най-ниски стойности са отчетени в Шумен, а най-високи - в Русе. И през тази седмица цената на едро на цяло агне бележи нарастване само в Русе (0.14 лв./кг), а намаление е регистрирано в три области – в Благоевград, Кюстендил (0.15 лв./кг) и Шумен (0.10 лв./кг).

В магазинната мрежа на страната цялото агне се предлага на цени, равни на тези от предходната седмица. В големите търговски вериги ценовият диапазон е от 11.99 лв./кг до 14.90 лв./кг. В другите търговски обекти цените на дребно на цяло агне варират в границите от 13 до 13.60 лв./кг, като отново най-ниски стойности са отчетени в Плевен, а най-високи – в Пазарджик.

Както и през предходната седмица, средно за страната, цените на дребно на цяло агне в малките търговски обекти са по-високи от тези в големите супермаркети с 0.18 лв./кг. Маржът между цената на едро и цената на дребно в големите вериги е в диапазона от 2 лв./кг (Бургас) до 2.65 лв./кг (Пазарджик). Отклонението между двете цени в другите магазини остава непроменено в сравнение с предходния период – от 0.03 лв./кг (Ловеч) до 1.55 лв./кг (Смолян). В четири области (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) цените на дребно на цяло агне в супермаркетите са по-ниски от тези на едро.

Пилешко месо

Пиле-замразено

За периода на наблюдение цените на едро на замразено пилешко месо средно за страната бележат незначително увеличение с 0.01 лв./кг спрямо предходната седмица, в резултат на възходящо движение на цените на борсите в осем областни града (от 0.01 до 0.06 лв./кг).

Диапазонът, в който се движат цените на замразеното пилешко месо е от 2.90 лв./кг (Монтана) до 4.45 лв./кг (Разград). Понижение на цените в рамките на 0.01 лв./кг – 0.06 лв./кг се отчита в шест области.

В големите търговски вериги цените на дребно на замразените пилета запазват нивата си от предходния период. Предлагането е в интервала от 3.88 лв./кг (Шумен) до 4.55 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Увеличение на цените се наблюдава в две от областите – Шумен (0.15 лв./кг) и София (0.05 лв./кг), а спад - единствено в Добрич (0.05 лв./кг).

В другите търговски обекти (ДТО), в повечето райони на страната, цените на дребно също остават стабилни. Предлагането отново е в ценовите граници от 3,98 лв./кг до 4,90 лв./кг, съответно в Търговище и Ловеч. Поскъпване се регистрира единствено в Шумен (0,13 лв./кг), а по-евтино замразеното пилешко месо се предлага в София (0,18 лв./кг) и Перник (0,14 лв./кг).

Монтана е областта, в която се наблюдава най-голям марж между цената на едро и тази на дребно в големите търговски вериги на замразеното пилешко месо (1.54 лв./кг). Най-малкото отклонение между двете цени е отчетено в Стара Загора и Ловеч (0.15 лв./кг). При другите търговски обекти отклонението между двете цени е най-голямо в Плевен (1.74 лв./кг), а най-малко в Стара Загора (0.15 лв./кг).

И през тази седмица, в Разград цените на дребно на замразеното пилешко месо както в големите търговски вериги, така и в малките магазини, остават по-ниски от тези на едро – съответно с 0.26 лв./кг и 0.40 лв./кг.

Средната цена на дребно на замразеното пилешко месо в малките магазини е незначително по-ниска от тази в големите търговски вериги – с 0.03 лв./кг.

Пиле – прясно, охладено

Цените на едро на охладеното пилешко месо се движат в диапазона от 3.80 лв./кг (Търговище) до 4.60 лв./кг (Бургас и Шумен), като в по-голямата част от областите те запазват нивата си от предходната седмица.

Увеличение се наблюдава в Перник (0.05 лв./кг) и София (0.04 лв./кг). Единствено в Хасково е регистрирано низходящо движение на цените с 0.02 лв./кг.

В големите търговски вериги цените на дребно на охладеното пилешко месо са в границите от 4.45 лв./кг до 5.49 лв./кг. Най-ниска цена е регистрирана в Пловдив, а най-висока - отново в Бургас. Най-съществена е промяната на средната цена във Варна, където се отчита поевтиняване с 0.31 лв./кг, следва София - с 0.19 лв./кг. Повишение на цените се наблюдава в две области – по-съществено в Шумен (0.10 лв./кг.).

Цените на дребно на охладеното пилешко месо в по-малките търговски обекти са в ценовия диапазон от 4.50 лв/кг (София) до 5.45 лв/кг (Ловеч).

За поредна седмица в големите търговски вериги в Търговище се наблюдава най-голям марж между цената на едро и на дребно на охладеното пилешко месо (1.25 лв./кг), а най-малкото отклонение между двете цени е отчетено в Пазарджик и Пловдив (0.05 лв./кг).

През анализирания период най-голямо е отклонението между цените на едро и тези на дребно в другите търговски обекти в Благоевград и Кюстендил (1.10 лв./кг), а най-малко в София (0.01 лв./кг).

Общо за страната средната цена на дребно в другите търговски обекти е по-висока от тази в големите вериги с 0.07 лв./кг.

Яйца

През анализирания период цените на едро на яйца размер М (цени на едро за размер L през периода не са наблюдавани) са в диапазона от 0.13 лв./бр. до 0.25 лв./бр.

Най-ниски цени се отчитат в пет области (Велико Търново, Добрич, Ловеч, Плевен и Стара Загора), а най-високи отново във Варна. В сравнение с предходния период по-скъпо яйцата се предлагат на борсите в четири областни центрове – Благоевград, Враца (0.02 лв./бр.), Пазарджик и Силистра (0.01 лв./бр.). Единствено в Пловдив данните сочат спад с 0.01 лв./бр.

Цените на дребно на яйца размер М в големите търговски вериги отново са в границите от 0.14 лв./бр. (Пловдив и Шумен) до 0.28 лв./бр. (Разград). Единствено в Шумен се наблюдава понижение на цените - с 0.01 лв./бр. Повишение с 0.01 лв./бр. се отчита в Благоевград, Варна, Кюстендил и Перник.

В големите търговски вериги цените на дребно на яйца, размер L варират в диапазона от 0.16 лв./бр. до 0.29 лв./бр., съответно в Пловдив и Разград.

Промяна на ценовите нива се регистрира в три области (Благоевград, Кюстендил и София) – повишение с 0.01 лв./бр.

Яйца (размер M) в по-малките търговски обекти се предлагат на цени в интервала от 0.16 лв./бр. до 0.21 лв./бр. В София и Пловдив се отчита ръст на цените (0.02 лв./бр.), а единствено в Хасково понижение (0.01 лв./бр.).

Цените на дребно на яйца, размер L в другите търговски обекти са в диапазона от 0.17 лв./бр. до 0.23 лв./бр. В пет области се наблюдава поскъпване с 0.01 лв./бр. (Добрич, Пазарджик, Перник, София и Стара Загора), а намаление - единствено в Шумен (0.01 лв./бр.).

В по-голяма част от областите в големите супермаркети предлагането на яйца и от двата размера е на по-високи цени от тези в по-малките търговски обекти, като разликите достигат до 0.12 лв./бр. в Разград.

Маржът между цените на едро и на дребно за яйца, размер М е в рамките на 0.01 до 0.14 лв./бр., като най-значително отклонението отново е в Разград.

Захар

През изминалата седмица цените на едро на бялата кристална захар се движат в диапазона от 2.10 лв./кг (Добрич) до 2.39 лв./кг (Велико Търново и Враца). Възходящ тренд при движението на цените се наблюдава в дванадесет области, най-значителен в Стара Загора – 3.1% (0.07 лв./кг). Понижение на цените на едро на захарта се регистрира единствено в Пловдив и Силистра, съответно с 0.5% и 1.3%.

Цената на едро, средно за страната е 2.22 лв./кг или поскъпването спрямо предходния период е с 0.5% (0.01 лв./кг).

За разлика от цените на едро, тези на дребно както в големите търговски вериги, така и в другите търговски обекти остават стабилни.

По области в големите вериги цените отново са в рамките на 2.22 лв./кг (Пазарджик) до 2.53 (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен).

Промяна на цените се отчита в три области. В две от тях (Шумен и Стара Загора) захарта се предлага на по-високи цени – съответно с 2.1% и 4.5%, а понижение е регистрирано единствено във Варна– с 1%.

В другите търговски обекти захарта се търгува в ценови граници от 2.29 лв./кг до 2.68 лв./кг, отново в Перник и Шумен. Изменение в стойностите се отчита в три области (Русе, София и Шумен), като във всички се наблюдава ръст на ценовите равнища, най-значителен в Шумен (5.9% или 0.15 лв./кг).

Средно за страната, цените в другите търговски обекти са по-високи от тези в големите магазини с 0.02 лв./кг. Най-малкото отклонение между цените на едро и цените на дребно в малките магазини е в Стара Загора (0.03 лв./кг), а в големите вериги - в Пловдив и Стара Загора (0.03 лв./кг). Най-голям марж се регистрира в Русе (0.29 лв./кг – при малките магазини) и отново в Добрич (0.40 лв./кг – при големите вериги).

Брашно

През анализирания период средната цена за страната на едро на брашно тип "500” е без промяна спрямо предходната седмица – 0.98 лв./кг. По области предлагането е на цени в диапазона от 0.78 лв./кг (Враца) до 1.16 лв./кг (София).

В преобладаващата част от областните центрове, ценовите стойности претърпяват промяна, като отклоненията са в рамките на -4.9% (Враца) до +4.3% (Велико Търново).

Темпът на изменение при цените на дребно не следва този на цените на едро. В големите търговски вериги само в пет области се отчита промяна на ценовите нива – понижение от -2% (Благоевград и Кюстендил) до -4% (Хасково). Като цяло, брашното в големите вериги се предлага на цени от 1 лв./кг в Шумен до 1.23 лв./кг в Благоевград и Кюстендил.

Традиционно, маржът между цената на едро и на дребно в големите супермаркети е най-голям във Враца – 0.41 лв./кг, а най-малък в София – 0.01 лв./кг.

Цените на дребно на брашното в другите търговски обекти варират от 1.13 лв./кг (Русе) до 1.27 лв./кг (Благоевград и Кюстендил). В четири области се регистрира понижение, като най-чувствително е както и при големите вериги в Хасково (3.7%), а в други две цените се повишават – най-осезателно в Перник с 6.5%.

Отново най-голяма е разликата между цените на едро и на дребно в другите търговски обекти на Враца (0.50 лв./кг), а най-малка в София (0.08 лв./кг).

Средно за страната, цените в другите търговски обекти са по-високи с 0.07 лв./кг от тези в големите вериги.

Олио

Средната цена на едро за страната на рафинирано слънчогледово олио бележи незначително понижение спрямо предходната седмица – с 0.01 лв./литър. През наблюдавания период цените на едро на слънчогледовото олио са в диапазона от 2.50 лв./литър до 2.96 лв./литър, съответно в Пазарджик и Пловдив.

Увеличение на цените се наблюдава в дванадесет области, най-значително в Хасково (0.05 лв./ литър), а лек спад се отчита в Плевен (0.03 лв./литър) и Монтана (0.01 лв./литър).

Цените на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги варират от 2.68 лв./литър (Шумен) до 3.30 лв./литър (Кърджали и Варна).

Средната продажна цена бележи незначително повишение спрямо предходната седмица (0.02 лв./литър), в резултат на възходящо движение на цените в четири от областите - София (0.28 лв./литър), Бургас (0.10 лв./литър), Варна и Шумен (0.03 лв./литър). Леко понижение на цените се отчита в Благоевград и Кюстендил (0.05 лв./литър) и Перник (с 0.03 лв./литър).

Цената на дребно на олиото, средно за страната в другите търговски обекти остава на нивото от предходната седмица – 3.12 лв./литър. Като цяло, цените се движат в границите от 2.90 лв./литър (Сливен, Шумен и Ямбол) до 3.42 лв./литър (София). Спрямо предходния период, олиото се търгува на по-високи цени в Бургас (0.13 лв./литър) и Варна (0.02 лв./литър). Низходящ тренд се наблюдава в София (с 0.08 лв./литър), Перник (0.07 лв./литър), Кюстендил и Благоевград (0.05 лв./литър).

Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа. Разликата между цените в големите търговски вериги и малките магазини е най–голяма в Добрич (0.37 лв./литър). В седем области цените на олиото в другите са по-ниски от тези в ГТО, като най-съществена е разликата в Кърджали (0.22 лв./литър).

Най–голям е маржът между цената на едро и цената на дребно в Хасково – 0.62 лв./литър при големите вериги и в София – 0.63 лв./литър в другите търговски обекти.

Водещи

Най-четени