Цените на храните остават относително стабилни 01.07 | 17:08

Намалява цената на брашното и яйцата, захарта продължава да поскъпва

От Деляна Петкова

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) публикува седмичната статистика за изменението на цените на храните през изминалата седмица.

Цените на шестте храни, които следи работната група към МЗХ, създадена с указ на правителството, остават стабилни. Няма сериозни изменения що се отнася до цената на агнешкото, пилешкото месо и яйцата.

По цени на едро брашното поевтинява с 0.1%. Незначително намалява и цената на едро и на олиото (0.02 лева на литър).

Тенденцията на повишаване на средната цена на едро за страната на бяла кристална захар обаче продължи и през последната седмица, като отчетеното средно нарастване е 0,5% или 0,01 лв./кг.

Анализът на експертите обаче показа голям марж между цените на едро и дребно на охладеното пилешко месо в големите търговски вериги в Търговище – 1.25 лева за килограм. Сериозни отклонения има и в другите магазини в Благоевград и Кюстендил – 1.15 лева за килограм.

Значително е отклонението и между цените на едро и дребно на яйцата в Разград – 0.15 лева за брой (размер М). 46 стотинки пък е маржът между цена на едро и дребно на брашното във Враца.

Ето и повече подробности за движението на цените на храните - на едро и на дребно, в различните области на страната:

 

Агнешко месо – цяло агне

Цената на агнешкото месо на едро остава без съществена промяна спрямо предишната седмица, показва анализа на експертите. Най-високата цена на цяло агне е в Русе – 14.27 лева, докато в Шумен търговията се извършва на ниво около 9.38 лева. Средната цена за страната е малко над 12 лева.

При търговията на дребно цените от миналата седмица се запазват, с изключение на данните за Бургас, където цялото агне поскъпва със 17.5%. Цените в страната се движат в диапазона 11.99 – 14.90 лева за килограм в големите търговски вериги и от 11.50 до 13.60 лева в останалите търговски обекти. Средно цените в големите вериги са с 0.02 стотинки по-високи от останалите магазини.

Пилешко месо

Замразено пилешко

През изминалата седмица цените на замразеното пилешко месо на борсите в страната са в диапазона от 2.98 лв./кг до 4.45 лв./кг, съответно в Монтана и Разград. Спрямо предходната седмица в страната се наблюдават колебания на ценовите нива и в двете посоки. Намаление на средната цена на едро е регистрирана в десет области, най-значително (0.32 лв./кг) в Добрич. Увеличение от 0.7% до 2.1% е регистрирано в шест областни центрове.

В големите търговски вериги цените на замразените пилета запазват нивата си от предходния период. В две области замразените пилета поскъпват незначително – Шумен (0.7%) и Видин (2.4%). Единствено в Благоевград е налице намаление на цената – с 1.6% (или с 0.07 лв./кг).

В Плевен се наблюдава най-голям марж между цената на едро и на дребно на замразеното пилешко месо (1.55 лв./кг), а най-малкото отклонение между двете цени е отчетено в Ловеч (0.15 лв./кг).

В другите търговски обекти в повечето райони на страната цените на дребно също остават стабилни. Увеличение се отчита само в три области, най-чувствително във Видин (2.4%). Единствено в Шумен замразеното пилешко месо се предлага с 3.3% по-евтино от предходната седмица.

През тази седмица, средната цена на дребно на замразеното пилешко месо в големите търговски вериги е незначително по-висока от тази останалите магазини – с 0,03 лв./кг.

Охладено пилешко

През седмицата цените на едро на охладеното пилешко месо се движат в диапазона от 4.10 лв./кг до 4.60 лв./кг, като в по-голямата част от областите те запазват нивата си от предходната седмица.

В големите търговски вериги на голяма част от областите охладеното пилешко месо се предлага на ценовите нива, регистрирани през предходната седмица. Поскъпване от 0.1 до 3.1% е регистрирано в пет областни центрове, най-съществено във Варна (0.15 лв./кг). Единствено в София е налице леко поевтиняване (2.1%).

През тази седмица в големите търговски вериги в Търговище се наблюдава най-голям марж между цената на едро и на дребно на охладеното пилешко месо (1.25 лв./кг), а най-малкото отклонение между двете цени е отчетено в Шумен (0.01 лв./кг).

В по-малките търговски обекти на цялата страна цените на дребно на охладеното пилешко запазват нивата си от предходната седмица. Единствено във Варна цената бележи незначително повишение от 0.5%.

През анализирания период най-голямо отклонение между борсовите цени и цените в ДТО е отчетено в Благоевград и Кюстендил (1,15 лв./кг), а най-малко - в Ямбол и Сливен (0,27 лв./кг).

Яйца

Цените на едро на яйца размер М са в диапазона от 0.12 лв./бр. До 0.25 лв./бр. Най-ниска цена е регистрирана във Враца и Силистра, а най-висока отново във Варна. От МЗХ уточняват, че цени на едро на яйцата с размер L не са наблюдавани.

Намаление на цените на борсите се отчита в Добрич и Силистра (0.01 лв./бр.). Възходящо движение на цените на едро се наблюдава в шест областни центрове, като най-чувствително е във Варна (0.05 лв./бр.).

В големите търговски вериги цените на дребно на яйца размер М са в границите от 0.16 лв./бр. (Разград) до 0.28 лв./бр. (Пловдив и Пазарджик). Повишение на цените е регистрирано в Перник, Пловдив, София и Шумен (0.01 лв./бр.), а намаление във Враца и Монтана (0.01 лв./бр.).

Цените на дребно на яйцата, размер L в големите търговски вериги варират от 0.17 лв./бр. До 0.29 лв./бр., съответно в Пловдив и Разград. Незначително увеличение на цените се наблюдава в три области (Пазарджик, Пловдив и София) – с 0.01 лв./бр.

Както и през предходния период цените на дребно на яйца, размер М в другите търговски обекти се движат в диапазона от 0,15 до 0,22 лв./бр, на размер L – от 0.16 до 0.24 лева за брой.

Средната цена на яйцата за страната, както на едро, така и на дребно остава непроменена спрямо предходната седмица. Маржът между цената на едро и на дребно за яйца, размер М е в рамките на 0.01 до 0.15 лв./бр., като отново най-значително е отклонението в Разград.

В големите супермаркети средната цена на яйцата е по-висока от тази в по-малките търговски обекти с 0.02 лв./бр.

Брашно

През изминалата седмица, средните цени на едро на брашно тип "500” по области са в диапазона от 0.84 лв./кг (Враца) до 1.14 лв./кг (София). В преобладаваща част от областните центрове се наблюдават колебания в ценовите нива, предимно незначителни, които не оказват съществено влияние върху средната цена за страната. Средно за страната, понижението на цената на едро на брашното е с 0.1%.

Намаление на цената от 0.9% (Благоевград) до 18.2% (Разград) се отчита в осем области. Брашното обаче поскъпва в седем областни центрове, като най-голямо е изменението във Варна (9.7%), Силистра (7.8%) и Смолян (7.5%).

За поредна седмица брашното в големите търговски вериги се предлага в ценовия диапазон от 1.05 лв./кг (Шумен) до 1.25 лв./кг (Благоевград и Кюстендил). В сравнение с миналата седмица, в големите супермаркети в Бургас цената на брашното е с 1,3% по-висока, а в Добрич и София се отчита намаление, съответно с 4.5% и 2.1%.

Маржът между цената на едро и на дребно в големите супермаркети е в границите от 0.06 лв./кг в София до 0.35 лв./кг във Враца.

В цялата страна другите търговски обекти запазват цените на дребно на брашното, регистрирани през предходната седмица и предлагат продукта на цени от 1.13 лв./кг (Русе) до 1.30 лв./кг (Благоевград, Враца и Кюстендил).

Както и при големите вериги, така и в другите търговски обекти, най-малка е разликата между цената на едро и цената на дребно в София (0.01 лв./кг), а най-голяма - във Враца (0.46 лв./кг).

Средно за страната, цените в малките магазини са по-високи от тези в търговските вериги с 0.06 лв./кг.

Олио

През анализирания период се наблюдава незначително намаление на средната цена на едро за страната на рафинирано слънчогледово олио (0.02 лв./литър).

Ценовият диапазон е от 2.47 лв./литър (Пазарджик) до 2.83 лв./литър (Русе). Минимално увеличение на цените е регистрирано в пет областни центрове – Плевен (0.08 лв./литър), Ямбол (0.03 лв./литър), Варна (0.02 лв./литър), Благоевград и Кърджали (0.01 лв./литър). Спад в цените на борсите се отбелязва в осем области, като най-значителен е в Добрич (0.17 лв./литър).

През изминалата седмица в големите търговски вериги се регистрира увеличение на средната цена с 0.01 лв./литър. В големите супермаркети цените варират от 2.74 лв./литър (Шумен и Добрич) до 3.27 лв./литър (Варна). Намаление на цените се наблюдава в четири области, като най-значително е в Разград и Силистра (0.07 лв./литър). Пет са областите, където рафинираното слънчогледово олио се търгува на по-високи цени, спрямо предходната седмица. Най-значително е увеличението в София (0,20 лв./литър).

Средната цена на дребно на рафинираното слънчогледово олио в другите търговски обекти бележи минимално изменение – понижение с 0.02 лв./литър. Цените са в диапазона от 2.90 лв./литър (Сливен и Ямбол) до 3.40 лв./литър (Варна).

Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в другите магазини.

Най–голям марж между цената на дребно и цената на едро се наблюдава в Стара Загора – 0.65 лв./литър заголемите търговски вериги и 0,78 лв./литър за останалите магазини.

Захар

Тенденцията на повишаване на средната цена на едро за страната на бяла кристална захар продължи и през последната седмица, като отчетеното средно нарастване е 0,5% или 0,01 лв./кг.

Възходящ тренд при движението на цената на захарта се наблюдава в преобладаваща част от областите, най-значително в Силистра (0.11 лв./кг) и Варна (0.08 лв./кг). Най-голямо понижение има в Пловдив (0.07 лева/кг) и Разград (0.05 лв/кг).

По области предлагането на едро на захар варира от 2.02 лв./кг до 2.36 лв./кг., съответно в Пловдив и Враца.

Повишаване на ценовите стойности на захарта се наблюдава и на пазарите на дребно. Както в големите търговски вериги, така и в другите търговски обекти средните цени за страната бележат увеличение, съответно с 0.02 лв./кг и 0.01 лв./кг.

По области захарта на дребно в големите вериги се предлага в ценовите граници от 2.22 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 2.54 лв./кг (Варна). Поскъпване се регистрира в шест областни центрове - най-съществено в Шумен – 0.20 лв./кг и Перник – 0.11 лв./кг.

През седмицата цените на дребно на захарта в другите търговски вериги се движат в диапазона от 2.27 лв./кг (област Добрич) до 2.55 лв./кг (област Шумен). Намаление на цената се наблюдава единствено в Добрич – с 2.4% или 0.06 лв./кг. Възходящо изменение е регистрирано в шест области, най-значително в София – 6.7% или 0.16 лв./кг.

Традиционно за последните седмици в преобладаващата част от страната цената на дребно в малките магазини е на по-ниски нива, спрямо тази в големите супермаркети.

Водещи

Най-четени