Slow Foods иска по-екологична селскостопанска политика в ЕС 07.09 | 10:12

ОСП трябва да се съсредоточи в два елемента – устойчиво развитие и включване на младежите в селското стопанство

От iNews.bg

Екологичната организация Slow Food изказа своето мнение за реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС. От организацията искат по-честна, екологична и всеобхватна политика в тази област.

"ЕС се нуждае от силна ОСП, която да е съобразена с опазването на околната среда, но и със социалните и икономически предизвикателства, пред които сме изправени",коментира президента на Slow Food Карло Петрини.

Индустриалното производство и интензивното земеделие е в основата на нарушаването на околната среда и екосистемите, както и загубата на биоразнообразие. Освен това те създават неадекватни доставки на хранителни продукти – в развитите страни хората страдат от затлъстяване и всички свързани с това болестни състояния, докато в други части на света хората гладуват.

ОСП трябва да се съсредоточи около два основни елемента – устойчиво развитие и включване на младежи, коментират от Slow Food. Европа трябва да обърне внимание на устойчиво производство на храни в малки количества. Така ще бъде гарантирано и високото качество на храните, допълват от организацията.

Данните показват, че само 7% от фермерите в Европа са на възраст под 35 години. Това е причината и еколозите да настояват подкрепа на младежите да се включат в селското стопанство.

Най-четени