И втора съдебна инстанция позволи на "Лукойл" да продължи работа 10.08 | 20:00

Решението на ВАС не подлежи на обжалване

От Петя Михайлова

Върховният административен съд остави в сила решенията на Административния съд в София, с които беше дадена възможност на рафинерията и пристанището на "Лукойл" отново да заработят.

В решението на съда се посочва, че Върховният административен съд приема изводите на Административния съд - София град за това, че доказателствата предоставени от "Лукойл", че допуснатото предварително изпълнение би могло да му причини значителна или трудно поправима вреда, са основателни, съобщи Би Ти Ви.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

Това означава, че рафинерията може да продължи да работи, докато не приключат споровете в съда за това дали лиценза й е отнет от Агенция "Митници" основателно или не.

Съдиите са приели, че мотивите на Административния съд, свързани с договорното обвързване между "Лукойл България" ЕООД и "Столичен автотранспорт" ЕАД и "БДЖ" ЕАД са основание при прекратяването на работата на "Лукойл" да се потърсят неустойки от транспортните дружества към "Лукойл България". Това би било основание от дружеството да предявят претенция за обезщетение от "Лукойл, чиито дистрибутор в страната е "Лукойл България".

Като подкрепа на твърдението се цитира и писмо на председателя на УС на "Лукойл Нефтофим Бургас" АД относно евентуални претенции за вреди и пропуснати ползи във връзка с отнемането на лицензите за данъчни складове на оспорващия в размер на 70 400 000лв. месечно.

Това според магистратите е основание за доказаност на значителна и труднопоправима вреда с предварителното изпълнение на митническия акт.

Според решението на ВАС неизпълнението на изискванията на наредба 3 на министъра на финансите няма отношение към въпроса за евентуалните значителни или труднопоправими вреди от предварителното изпълнение на митническия акт.

Разблокирането на запаси от керосин от ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" доказва, че възможността за бърза доставка на авиационно гориво от други дистрибутори е  абстрактна, смятат съдиите.

iNews припомня, че миналата седмица Административният съд в София спря изпълнението на решенията на Агенция "Митници", с които миналата седмица беше прекратена дейността на лицензите за управление на данъчни складове "Нефтохим Бургас" и Нефтен терминал "Росенец" на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Заключението на магистратите дойде след жалба, подадена от компанията.

Водещи

Най-четени