Идва ли краят на диктата на топлинните счетоводители? 02.02 | 15:23

Промени в закона предвиждат възможност за преговори на потребителите с разпределителните дружества с цел по-евтини услуги

От Георги Георгиев

Собствениците на жилища да могат да лично да се договарят за по-добри цени и отстъпки с топлинните счетоводители – това предвиждат предложени промени в Закона за енергетиката.

Ако промените влязат в сила ще бъде прекъсната наложената в момента практика таксата за дялово разпределение да се плаща заедно със сметката за парно на съответната топлофикация, и после парите да се превеждат на топлинните счетоводители, без процесът подлежи на обсъждане от страна собствениците сградите, които фирмата за дялово разпределение обслужва.

Потенциалните изгоди за потребителите могат да бъдат например безплатно инсталиране на уреди за измерване, безплатно дистанционно отчитане или намаляване на таксата за топлинен уред, коментират от bTV.

Освен това абонатите на парно ще могат да се отказват от топлинния счетоводител и сами да калкулират сметките си за изразходена топлинна енергия. Условието е всеки в общата сграда да е съгласен с това. По този начин семействата ще спестят сума, равна на таксата на техния счетоводител, умножена по броя на радиаторите в дома им

Сега целият разход на домакинство за услугата топлинно счетоводство, заедно със закупуването на уредите, е между 20 и 30 лева годишно. Простата аритметиката показва, че при около 570 хиляди абонати с парно в страната, общият ресурс, който биха спестили домакинствата от услугата дялово разпределение, е над 10 милиона лева на година.

Водещи

Най-четени