Инспекцията по труда: Работодателите да съобразят режима на работа в летните горещини 18.06 | 16:15

При работа на закрито през летни месеци температурата трябва да е между 18 и 25 градуса, като максимално допустимата е 28°C

От Ани Романова

Главната инспекция по труда препоръча на работодателите да съобразят режима на работа с очакваните опасни горещини. При работа на закрито през летни месеци температурата трябва да е между 18 и 25 градуса, в зависимост от типа работа, като максимално допустимата е 28°C. 

При определени изключения и при много висока температура навън в помещенията за работата тя може да е с 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33°C, припомнят от Инспекцията по труда разпоредбите на Наредбата за микроклимата на работните места. 

При труд на открито работодателите са задължени да въведат технически и организационни мерки, за да предотвратят риска от прегряване на заетите при обявени от Националния институт по метрология и хидрология червен или оранжев код за опасни метеорологични явления.

Повече почивки, които да се прекарват в специално осигурени и климатизирани помещения, за възстановяване на топлинния баланс на организма, промяна на работно време и на вида работа са част от тях.

Бизнесът е задължен също да осигури долекарска помощ, както и подходящо транспортиране на работещите при внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

За 2023 година в Инспекцията по труда са постъпили 55 броя сигнали за работа при високи температури. По-голямата част от тях са за работа в закрити помещения. 

 

Най-четени