Испанци и поляци най-много искат да работят в Германия 05.07 | 16:22

През 2010 година 35 хил. испанци са взимали уроци по немски по курсовете на Гьоте-институт, а през тази желаещите са дори повече

От Ивайло Ачев

Германия привлича повече квалифицирани кадри от южни страни като Испания и от съседи като Полша, отколкото от по-бедните държави от Източна Европа, пише Local.de.

Интересът може лесно да се забележи, предвид броя на курсовете по немски език, който непрекъснато расте точно в Южна Европа. През 2010 година 35 хил. испанци са взимали уроци по немски по курсовете на Гьоте-институт, а през тази желаещите са дори повече.

Като цяло интересът от страна на испански и полски граждани за работа в Германия е най-силен по отношение на професията инженер.

Според Германското федерално бюро по труда интересът от страна испанските граждани към германския трудов пазар се обуславя и заради трудната ситуация в Испания и високата безработица – над 20%, най-високата в ЕС.

Точно обратна е зависимостта на интересите от страна на източноевропейските граждани за работа в Германия. Повечето имигранти от този регион проявяват интерес към по-ниско квалифицирана дейност.

Водещи

Най-четени