В Германия липсват кадри - пенсионери отново се връщат на работа 11.05 | 16:37

Правителството обърна поглед и към майките, които още не са се върнали на работа

От Ивайло Ачев

Германското правителство планира да върне на работа майки, които не работят, както и по-възрастни хора, за да се задоволи екстремното търсене на квалифицирана работна ръка, пише Local.de.

В доклад, видян и подкрепен от осем министри от кабинета на Ангела Меркел, се уточнява, че до 2025 година в Германия ще има 6,5 млн. души по-малко на трудовия пазар, отколкото сега. Основните причини са застаряващото население и ниската раждаемост. Особено много ще пострадат професии като инженерство и медицински сестри, които отчаяно ще търсят кадри.

В опит да запълни празнината, германското правителство обръща поглед към по-възрастни хора (над 55 годишна възраст) и жени, излязли по майчинство, които не са се върнали на работа след като е изтекъл срокът на майчинството. Това ще доведе 1,2 млн. специалисти на германския трудов пазар.

По изчисления на Берлин близо половин милион майки, с деца между 6 и 16 години, биха се върнали на работа, ако условията са по-атрактивни. Под "по-атрактивни условия" следва да се разбира преквалификация и обучение.

Относно възрастните хора вдигането на възрастта за пенсиониране от 65 години на 67 години ще увеличи потенциалните работници с 1 млн. души. В момента само 56% от хората над 55 години в Германия. Ако този процент нарасне до 70 на сто, както е в Швеция, това значи още 1 млн. работници.

За да е ясно от какви кадри най-много се нуждае бизнесът, германските компании ще пращат статистика два пъти годишно на съответните органи.

Водещи

Най-четени