Германия не привлича квалифицирани кадри отвън 21.07 | 11:47

Ситуацията не се променя особено дори след отварянето на германския трудов пазар

От Ивайло Ачев

Германия не успява да привлече достатъчно квалифицирани имигранти от новите страни-членки на ЕС, въпреки че през май вдигна бариерите пред трудовия си пазар, пише Local.de.

През май в страната са дошли 10 324 души, главно от Полша, Литва и Словения. Това е два пъти повече, отколкото беше средното месечно ниво преди това, но всъщност е далеч по-малко от очакванията. На всичкото отгоре през юни тенденцията започва да се връща към познатата картина – 7342 имигранти при средно месечно ниво преди месец май от около 5 хил. имигранти.

Според Херберт Брюкер, експерт в Института за изследване на труда (IAB) в Нюрнберг, до края на година в Германия ще дойдат около 60-70 хил. имигранти. Очакванията бяха за 200 хил. души.

Брюкер твърди, че задържането на ограниченията за влизане на германския трудов пазар е попречило и е пропусната възможността да се привлекат качествени кадри. Сега най-голям поток на образовани и можещи източноевропейци отива във Великобритания и Ирландия.

Като цяло страните, в които не се говори английски, винаги са страдали по отношение привличането на квалифицирани имигранти. Това се дължи на обстоятелството, че английският език се счита за по-лесен за научване, а освен това е и най-популярният в света.

Водещи

Най-четени