Коледната трапеза ще е евтина 20.12 | 10:16

Цените на пилешкото и свинското падат с 10%, обеща Найденов

От Ралица Стоянова

"Това, което ще сложим на коледната си трапеза, ще е по-евтино, отколкото е било преди месец". Това обеща земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV.

По думите му цените на свинското и пилешкото месо ще паднат с около 10%, тъй като министерството ще изплати днес 20 млн. лева на свиневъдите и птицевъдите.

Найденов заяви, че ще направи всичко възможно соевите кренвирши вече да се наричат "соеви пръчици”, тъй като те са имитиращ продукт. "Соевите колбаси не са колбаси. Соята замества месото и затова създадохме "Стара планина”, заяви министърът. Той бе категоричен, че в месото у нас не се слагат хормони за бърз растеж, защото това е абсолютно забранено в ЕС.

"И тази година успяхме да защитим квотата си за улов на калкан пред Европейската комисия. По никакъв начин не се ограничава и производството на ориенталски тютюн в България”, похвали се още Найденов.

Цената на пилешкото месо се увеличава в последно време, според редовните седмични анализи на земеделското министерство. Замразеното пиле достига 4,89 левза за килограм, а прясното пиле - 5,33 лв/кг.

Водещи

Най-четени