Пилешкото не спира да поскъпва 15.12 | 18:09

Захарта леко поевтинява, цената на олиото и брашното малко се увеличава

От Теодора Пенева

Пилешкото месо на дребно продължава да поскъпва, сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните.

Замразеното пиле е поскъпнало с 5 стотинки до 4,89 ст./кг. По-високи са както средната цена в големите търговски вериги, така и тази в останалите магазини, пише Econ.bg.

Търговската стойност на пилето се е покачила в осем региона, в четири от които – с между 3 и 10 стотинки. По-сериозните увеличения са измерени в малките магазини в Добрич (с цели 13,4% или с 65 ст./кг), както и в големите вериги в Пазарджик и Пловдив (с 11,1% или с 50 ст.) и в Търговище (с 5,7% или с 25 ст.). В два региона продуктът е намалил цената си, като най-отчетливият спад е този в ГТВ* в Благоевград – с 15 стотинки.

По-малък е темпът на поскъпване при прясното пиле – през изминалата седмица цената му се е вдигнала с 1 стотинка до ниво от 5,33 лв./кг. Причината е, че резките ценови покачвания са балансирани от отчетливи спадове.

Охладеното месо е поскъпнало в четири региона, в най-голям размер – в София. Там увеличението е съответно с 8,3% (41 ст.) в големите и с 8,6% (48 ст.) в малките търговски обекти. И седемте регистрирани поевтинявания са в мрежата на ГТВ в страната. Те са в диапазона 7-30 стотинки, като най-отчетлив е спадът в Хасковския регион – с 5,8%.

Тази седмица със стотинка е спаднала цената на бялата кристална захар. Средно за страната продуктът е вървял за 2,25 лв./кг на дребно.

Отчетените промени са само в големите вериги. Отбелязани са четири ценови спада, като най-сериозните са тези със 7 стотинки (3,2-3,3%) в Бургас и Пловдив. В големите търговски вериги в два региона пък захарта е поскъпнала – съответно с 5 ст. В Сливен и с 6 ст. В Търговище.

Рафинираното слънчогледово олио на дребно леко е поскъпнало в периода 5-12 декември, след като в рамките на предходната седмица цената му спадна със стотинка. Отново с 1 ст. Тя се е вдигнала тази седмица, достигайки ниво от 3,17 лв./л.

Търговската стойност на продукта в големите вериги е отбелязала увеличение, а тази в малките магазини – намаление (с по 1 ст./л). Съответно леко е спаднал маржът между средните цени на олиото в големите търговски вериги, така и в другите търговски обекти. Разликата обаче продължава да е съществена – 19 стотинки, като по-скъп продуктът е в малките магазини.

Сред отбелязаните изменения на регионално ниво най-отчетливият спад е този в ДТО* в Пловдив – с 12 ст./л. Най-много олиото е поскъпнало в търговските вериги в София – с 9,3% или с цели 28 стотинки.

Тенденцията при брашното тип 500 следва тази при олиото. В седмицата 28 ноември – 5 декември стойността на продукта се понижи с 1 ст./кг до 1,12 лв., а в рамките на последния проучван период тя отново достигна ниво от 1,13 лв.

Въпреки това цената на брашното остава сравнително стабилна в отделните области. Наблюдава се раздвижване само в четири от тях, изцяло в ДТО. И в четирите региона търговската стойност се е повишила, като най-големият темп е в размер на 10 ст. (8,7%), измерен в София.

Двата размера яйца (M и L) са се запазили на същата търговска стойност. Съответно тя е 28 ст./бр. за малките яйца и 31 ст./бр. - за големите. Няма промяна и в средните за страната цени в ГТВ и в ДТО, като измененията по региони са в рамките на 1-2 стотинки.

Разнопосочно е било движението на цените на трите основни разфасовки на агнешкото месо през седмицата 5-12 декември.

Средната стойност на цялото агне се е понижила с 25 стотинки до 13,38 лв./кг. Причината е спадът с 3,6% в стойността на месото в мрежата на ДТО заради открито предлагане в малките магазини в София, при това на най-ниската за страната цена. В отделните региони не са отчетени ценови промени.

При агнешкия бут и агнешката плешка са регистрирани увеличения – съответно с 2 стотинки до 13,83 лв./кг и с 9 ст. до 13,23 лв./кг.

Измерените стойности на бута в големите вериги остават без промяна. Там предлагането на продукта продължава да бъде в най-голям ценови диапазон в сравнение с другите две разфасовки на агнешкото – от 10,49 лв. във Варна до 16,49 лв. в Бургас. В ДТО агнешкият бут е поскъпнал на три места – с 5 стотинки в Кърджали, както и с 50 стотинки (3,8%) в Хасково и Стара Загора. Регистрирано е и едно понижение – с 50 ст. (4,5%) в магазините в София.

Увеличението в стойността на агнешката плешка се дължи на това, че в периода 5-12 декември не е отчетено предлагане на разфасовката в област Варна. Отбелязана е само една промяна на регионално ниво – спад с 5 ст./кг в малките магазини в Кърджали.

*ГТВ - големи търговси вериги

*ДТО - други търговски вериги

Водещи

Най-четени