Костов: Някой си играе с България по мегапроект 28.09 | 10:23

Американският инвеститор за "Белене" може да се окаже непознат на американците

От Ралица Стоянова

Американският инвеститор за АЕЦ "Белене” може да се окаже непознат на американците. Конгресмени и сенатори определят намеренията на консорциума към българския проект като шега. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред bTV.

Шега с България, според Костов, си прави този, "който в момента разиграва Народното събрание”. Лидерът на ДСБ обаче не посочи име, по думите му може да става дума и за повече хора. Най-разумно според него е да се попита Департамента по енергетика на САЩ дали е готов да даде становище за този инвеститор.

"Ако няма становище или референции за инвеститора, то това би означавало, че той не съществува. И тогава думите на премиера ще увиснат във въздуха. Всичко изглежда друга игра, в която няма нищо американско”, каза Костов. И се съгласи, че "някой си играе с България по мегапроект”, посочвайки руските производители на реактора.

Руснаците искат отново да строят "Белене” и Бойко Борисов им поставя условия и иска да се спазари с тях. Въпросът е защо го прави, каза Костов. Според него премиерът най-вероятно се страхува от референдум, който сигурно ще бъде загубен от БСП.

Според него страната ще бъде вкарана в разговор с "крайно съмнителни субекти", което ще жертва авторитета ѝ и ще я направи непредвидим партньор. Освен това България ще бъде страна, която преразглежда ключови стратегически решения през по-малко от шест месеца.

Според Костов ефектът от тази "интрига” ще е скриването на документира за злоупотребите в АЕЦ "Белене” и пропъждане на евентуалните инвеститори за VII блок на АЕЦ "Козлодуй”.

ДСБ няма да подкрепят решение, с което да се отмени решението на правителството и на Народното събрание за спиране на изграждането на АЕЦ "Белене” . Евентуално приемане на подписката, която управляващите събират в парламента, според него, ще предизвика необратими последици.

Ако "Белене" се случва в сроковете, за които говорим, през 2018 година ще има първи блок, 2019 г. - втори, заяви бизнесменът Богомил Манчев, който е повикал американските инвеститори у нас.

Той заяви, че всички компании в консорциума са големи публични компании - и западноевропейски и американски, които не могат да се извадят на показ, тъй като "ще им направиш проблем на техните борси, на техните акции".

Манчев заяви, че изграждането на "Белене" няма да доведе до поевтиняване на тока у нас, но Oколо 2,5 млрд. евро ще отидат към български фирми подизпълнители, хранително вкусова промишленост, строители, инфраструктура, която трябва да бъде изградена, промишлеността ще бъде натоварена достатъчно с нестандартно оборудване, цимент, арматурно желязо, което може да се произведе на територията на България. Ще работят 11 000 души на площадката, общо 50 хиляди ще бъдат ангажирани чрез периферните производства. Това е доста силен тласък за икономиката, смята Манчев.

Водещи

Най-четени