Лицензът на ЧЕЗ не е отнет. Още 20.02 | 12:09

Започнали са съответните процедури, няма конкретен срок, обясниха от ДКЕВР

От Ралица Стоянова

Лицензът на ЧЕЗ не е отнет, а са започнали съответните процедури. Това каза на пресконференция Андон Роков от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Комисията ще проведе три заседания, на които трябва да се вземе решение дали да се отнема лицензът на ЕРП-то. Няма конкретен срок.

Роков съобщи, че на ЧЕЗ Разпределение са съставени 17 акта, а ЧЕЗ Електро – 4 акта.  Повечето от тях са свързани със Закона за обществените поръчки, има и за несъставяне на протоколи при поставяне на електромери, непредставяне на информация в изискваните срокове.

В момента тече 3-дневен срок за възражения по тези актове от страна на ЧЕЗ и 7-дневен срок за становище от страна на двете дружества.

На 16 април е насрочено заседание на ДКЕВР, на което лицензиантите от двете дружества  - ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро, ще бъдат изслушани.

ЧЕЗ са задължени да прилагат тази методика от датата на нейното обявяване. ЧЕЗ не е прилагало методиката в продължение на няколко месеца.

"Определили сме 7-дневен срок за становище от страна на двете дружества по основанията за откриване на производствата, както и срок за преустановяване на нарушенията и вредните последици от тях”, каза още Роков.

Водещи

Най-четени