Минималната заплата не е лек за социални проблеми 19.03 | 12:17

Увеличаването ѝ води до ръст на безработицата, според АИКБ

От Ралица Стоянова

Минималната работна заплата (МРЗ) не трябва да се разглежда като средство за разрешаване на социални проблеми. Това заявиха от Асоциация на индустриалния капитал в България АИКБ относно предложенията за увеличаване на минималното възнаграждение.

Минималната заплата е функция на реалната икономика. Като такава тя следва да е обвързана с производителността на труда и да се разглежда приоритетно като икономически обоснована величина, смятат от асоциацията. 

"Споделяме разбирането, че единственият разумен път към постигане на национален просперитет, конкурентна икономика и висок жизнен стандарт е системно повишаване на производителността на труда", заявяват от АИКБ.

Според тях това трябва да се направи чрез поощряване и енергична подкрепа на предприемачи, инвестиращи в модернизация и/или изграждане на производствени мощности и технологични процеси, водещи до трайно подобряване на технологичните възможности за ефективно производство.

Друга мярка е постоянната работа по повишаването на квалификацията на вече съществуващия персонал, както и на новоприетите работници и служители.

Общо е виждането на социалните партньори относно необходимостта от обвързване на МРЗ с производителността на труда. В този смисъл от асоциацията подчертават, че от 1 септември 2011 г. до 1 януари 2013 г. минималната заплата беше поетапно увеличена от 240 на 310 лева, т.е. има увеличение в период на криза с 29.2%. Това не кореспондирало с темпа на увеличение на производителността на труда.

Има обаче пряка зависимост между ръста на минималната заплата и ръста на безработицата (над 2% за същия период), смятат от асоциацията.

В период, в който основни проблеми са създаването заетост и увеличаването на производителността, нов ръст на МРЗ ще бъде естествена спирачка и за двете, предупреждават от работодателската организация.

Останалата част от становището на АИКБ относно минималната заплата прочетете в Econ.bg.

 

Водещи

Най-четени