НКЖИ получава близо 200 млн. лв. безвъзмездно 29.06 | 18:09

Средствата са за модернизация на жп линията Септември - Пловдив

От Андриян Георгиев

Правителството разреши управляващият орган на Оперативна програма "Транспорт” (ОПТ) в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да подпише договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Национална компания "Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), съобщават от правителствената информационна служба.

Средствата в размер до 200 млн. лв. са за реализацията на проекта "Модернизация на железопътния участък Септември-Пловдив – част от Трансевропейската железопътна мрежа”. Проектът включва три отделни договора за модернизация на участъка – Септември-Пазарджик, Пазарджик-Стамболийски и Стамболийски-Пловдив.

Ще бъдат извършени оценки на оперативната съвместимост, съответствието и строителен надзор за проекта. Ще бъдат проектирани и изградени системи за сигнализация в участъка Сепрември – Пловдив и телекомуникации София – Пловдив, надлези, археологически проучвания и опазване паметниците на културата.

Одобрение за проекта от страна на ЕК се очаква към края на 2011 г. Обаче от правителството посочват, че реализацията му трябва да стартира преди одобрението от ЕК предвид големия обем и продължителност на извършваните дейности с оглед успешното му приключване по график и в рамките на програмния период на ОПТ.

Водещи

Най-четени