Новите кадри в БНБ – до 30-годишни висшисти 28.04 | 14:27

Текучеството в Централната банка намалява

От Нели Минчева

Новите попълнения в екипа на Българската народна банка (БНБ) през последните години са основно до 30-годишна възраст, като притежават подходящото висше образование.

Конкретно през 2011 г. новопостъпилите кадри са общо 47 и повече от повече от половината от тях са на между 25 и 30 години, става ясно от годишния доклад на институцията.

Също 47 са и излезлите от БНБ, така че общият брой на щата си остава без промяна – 865 души. Част от служителите с прекратени трудови взаимоотношения са се пенсионирали.

Като цяло текучеството в банката е намаляло, се посочва в доклада. От една страна, това се дължи на подобрените условия за работа, посочва институция, от друга – причина е и състоянието на трудовия пазар в момента.

Относно стажантската си програма от БНБ казват, че кандидатстващите студенти проявяват най-голям интерес към дейностите, свързани с международните финансови пазари, паричната политика и паричните инструменти, анализа на риска при управлението на резервите и др.

През 2011 г. кандидатите да стажуват в централната банка са били 143-ма, от тях 62-ма са били одобрени и са били въведени в практиката на банковото дело.

Водещи

Най-четени