Няма да останем без ток през зимата 22.11 | 16:40

НЕК работи на загуба, но не е ясно точно каква е тя

От Ралица Стоянова

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и Националната електрическа компания (НЕК) работят на загуба. Това стана ясно на заседание на Парламентарната комисия по икономика и енергетика, на която се изслушват ЕРП-ата за готовността им за зимата, информира агенция "Фокус”.

Загубата на ЕСО от основна дейност е 47 млн. лева, но въпреки това дружеството изпълнява задълженията си, посочи изп.-директор на оператора Иван Йотов.

Той увери, че страната притежава достатъчно мощности да покрие вътрешното потребление и да осигури не по-малко от 1000 мегавата за износ.

Директорът на НЕК Крум Анастасов не предостави данни колко е загубата на дружеството. Той заяви, че ще предостави на комисията отделен доклад за финансовото състояние. "Една от основните причини за лошото финансово състояние на НЕК е това, че нито един участник в пазара не заплаща за балансиращи мощности", обясни той.

Анастасов добави, че НЕК е изпълнила всички изисквания за подготовката за есенно-зимния сезон.

В ДКЕВР е известено, че НЕК и ЕСО не са с добро финансово състояние, но няма конкретни данни колко са загубите на дружествата, каза Стефан Герчев от регулатора.

От ЧЕЗ и EVN увериха, че са готови за зимния сезон.

ЧЕЗ има налични над 70 високопроходими машини, които са в готовност за действие. Отстранени са щетите от авариите през миналата година. 10 млн. лева са отделени тази година за нов кабел, който захранва центъра на София, включително Народното събрание, заяви Стефан Апостолов от дружеството.

До май догодина ще бъдат подменени части от критичната инфраструктура в София, като за това са необходими минимум 130 млн. лева.

Автопаркът на EVN е готов за зимния сезон. Дружеството има договор за наемане на хеликоптери, налични са 369 автомобила с висока проходимост. Закупени са нови снегоходки, има и нови радиостанции. Изградени са нови 53 обекта с дистанционно управление, развита е допълнителна радио и GSM мрежа, съобщиха от дружеството.

Водещи

Най-четени