ОЦК-Кърджали има нов собственик 14.09 | 10:51

Фирмата "Хармони 2012" трябва да плати 8,6 млн. лв. за половината от комплекса

От Ралица Стоянова

На търг, който се проведе тази сутрин, беше определен новият собственик на половината от Оловно-цинковия комплекс в Кърджали (ОЦК-Кърджали). Без наддаване и буквално за минути съдебният изпълнител в Кърджали Росен Сираков обяви "Хармони 2012" ЕООД за собственик на завода, информира БНТ.

В публичната продан участваха още две фирми. ПИБ - банката кредитор по чиито изпълнителен лист беше предизвикан търга, заради непогасени задължения към нея, и "Файнанс енд Кансалтинг". В своите наддавания те са посочили съответно сумите 8,5 млн. лева и 8,4 млн. лева, информира БТА.

В 7-дневен срок фирмата, коят спечели търгва - "Хармони 2012" трябва да плати 8,6 млн. лева.

Фирмата е регистрирана в София през лятото на тази година. Тя е представлявана от Илиян Божидаров Цанов. Едноличен собственик на "Хармони 2012" е "Хармони Холдингс Лимитид", която е регистрирана на Британските Виржински острови. Капиталът ѝ е е 5 хил. лева, показва справка в Търговия регистър.

Представителят на "Хармони 2012" отказа коментар пред медиите и не съобщи какви са плановете му за бъдещето на предприятието.

Интерес към ОЦК са проявили американски инвеститори, от Лондонската борса, дори индийци. Може би са се надявали на втори търг и да падне цената, заяви Сираков.

Разпродажбата на ОЦК-Кърджали беше обявена на 13 август с едномесечен срок. До търга се стигна, след като собственикът Валентин Захариев спря да обслужва банковите си заеми и един от най-големите кредитори на завода - Първа инвестиционна банка (ПИБ) спечели дело срещу него и получи изпълнителен лист.

Повече от два месеца продължиха протестите на служителите на комбината .В следствие това правителството пое личен ангажимент да търси инвеститор. Трите банки кредитори дълго преговаряха с кандидат-инвеститори, но до сделка не се стигна.

Водещи

Най-четени