Обжалвания бавят авансовите плащания по програмата за регионите 14.03 | 09:47

Община Перник е кандидатствала по проекти за 15 млн. лв.

От Петя Бързилска

Обжалвания от страна на недоволни общини са стопирали авансовите плащания по одобрените проекти по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите". За това съобщи кметът на Перник Росица Янакиева.

По нейно мнение заведените дела не работят в полза на община Перник, чийто проекти са вече изготвени, а за някои от тях са проведени и процедури за избор на изпълнител. Според Янева това е и една от причините община Перник на този етап да се въздържи и да не оспорва по съдебен път решението на Междуведомствения съвет, предаде БТА.

"Механизмът за финансово подпомагане на общините посредством новата програма е добър, за жалост- изпълнението е лошо", подчерта кметът на Перник.

Янакиева обясни, че все още има надежда за града да дойдат още пари, тъй като ще има и друго заседание на Междуведомствения съвет. На него поради евентуално неусвояване на част от средствата по общини, проектите ще бъдат преразгледани, а неусвоените пари преразпределени.

"На среща на националното сдружение на общините с финансовия министър Петър Чобанов настояхме за почти паритетно участие на представители на общините в следващото заседание на Междуведомствения съвет", каза Янакиева. По думите ѝ има и още една възможност. Това е някои от пернишките проекти да бъдат включени в инвестиционните програми на отделните министерства, където е останала немалка част от предвидените по програмата средства.

За финансиране по програмата община Перник представи проекти за 15 млн. лева. Одобрените разработки са на стойност само за малко 1 млн. лв.

Водещи

Най-четени