Обмислят кредит с 0% лихва по JEREMIE 31.07 | 17:11

Отварят процедури "Конкурентоспособност" на стойност 545 млн. евро тази година

От Елена Коцева

Предвидената за усвояване сума по JEREMIE е на стойност 200 млн. евро.

Проектират се седем схеми по Оперативната програма, които да изчерпят ресурса й. Четири от тях ще бъдат обявени до месец-два и ще останат още три големи схеми. Едната от тях е именно JEREMIE, другите са за енергийна ефективност и за техонологичните паркове.

В момента Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) изготвя предложение за финансирането, съобщава Econ.bg.

Идеята е да има още един револвиращ инструмент, който да бъде от порядъка на 100-200 млн. лв, обяви на семинар в Боровец вчера заместник-министърът Евгени Ангелов.
В момента се прецизира с Европейския инвестиционен фонд в какви размери да бъде този ресурс.

Надеждите са този процес да приключи до края на септември, след което да бъде приложен и моделът на схемата, както и точният ресурс, а също и по какъв начин да бъде дистрибутиран през банките.
Идеята, по думите на Ангелов, е да бъдат намалени значително лихвите, които предприятията плащат на банките.

Зам.-министърът даде и няколко примера. "Нашето предложение в момента е тези 100 до 200 млн. да бъдат с 0% лихва от нашия ресурс. Той да бъде комбиниран с ресурса на банките, който варира между 9-12%, така че към предприятията ресурсът да отива от порядъка на 5-6%".
Така, ако фирма спечели проект по този инструмент, част от финансирането ще бъде от кредит с 0% лихва по JEREMIE, а останалата част от сумата ще идва от нисколихвен (в рамките на до 10%) кредит от банка, обясни той.

Друго предимство на тази схема е, че бенефициентите ще могат да се финансират проектите веднага.

"Това е разликата с грантовите схеми, където проектите трябва да се финансират от банките с лихви от порядъка на 10-12%. По тази причина много от проектите от по-ранните схеми отпадаха, защото фирмите не могат да финансират този междинен период", каза още Ангелов.

Решението да се стигне до тази мярка е продиктувано от факта, че финансирането на малките и средните предприятия е един от основните проблеми не само пред нашата икономика, освен това достъпът до финансиране е един от приоритетите у нас и в ЕС, изтъкна зам.-министърът.

"Това, което правим с револвиращото инвестиране е да бъде покрит целият спектър от развитието на компанията. От рисковото финансиране за най-малките до взаимното инвестиране за по-напредналите компании.

Близо 5% от средствата по Оперативна програма "Конкурентоспособност", което е около 48 млн. евро извън инициативата JEREMIE, са разплатени с бизнеса, съобщи още Евгени Ангелов.

До края на тази година ще бъдат отворени процедури "Конкурентоспособност" на стойност 545 млн. евро. 71% от всички постъпили искания за плащане програмата до момента са разплатени. Неразплатените суми са за близо 15 млн. евро. Това, което е изплатено за цялата програма е общо 248 млн. евро.

Водещи

Най-четени