Преференциални кредити за малките и средните предприятия у нас 14.07 | 18:30

Подписаха първите споразумения по гаранционния фонд на JEREMIE

От Деляна Петкова

Малките и средните предприятия в България ще могат да получават кредити при преференциални условия след стартиране на гаранционния фонд по инициативата JEREMIE, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Пет банки ще обслужват процеса. Това са СИБанк, Уникредит Булбанк, ОББ, Прокредит банк и Райфайзенбанк България.

Чрез инструментите на финансовия инженеринг по инициативата Джереми преместваме фокуса на финансирането от това "за какво има средства" към това "от какво имам нужда", каза по време на церемонията министър Трайков.

Той разкри и анализ, мотивирал усилията на МИЕТ за подобряване достъпа на компаниите до финансов ресурс: "32 % от проектите на иновативни компании и над 30 %  от тези за подобряване на технологиите и управлението в предприятията пропадат заради липса на средства".

По линия на инициативата JEREMIE за гаранционния фонд са отделени над 150 млн. лева. Заедно с привлеченото финансиране, още през това тримесечие българските малки и средни предприятия могат да разполагат с над 800 млн. лева.

С тези средства ще бъдат гарантирани преференциалните заеми, които избраните банки ще отпускат на малките и средните предприятия в страната. Благодарение на тази гаранция  лихвите и изискваните обезпечения ще бъдат по-ниски от пазарните. Такова изискване е залегнало в договорите на всичките кредитни институции, които ще обслужват процеса. 

Инициативата JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) е съвместен проект на Европейската комисия, Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Нейната основна цел е да се подобри и подпомага финансирането на микро, малки и средни предприятия чрез заеми, кредитни гаранции и капиталово финансиране по линия на Европейските структурни фондове.

Водещи

Най-четени