Подписват гаранционни споразумения по JEREMIE 14.07 | 07:27

Пет банки ще представят преференциални условия за кредит на малки и средни предприятия

От Деляна Петкова

Днес официално ще бъдат подписани гаранционни споразумения с пет български банки по линия на инициативата JEREMIE (Обединени европейски ресурси за подкрепа на малки и средни предприятия), съобщиха от пресцентъра на правителството. 

Финансовият инструментът се ръководи в България в рамките на ОП "Конкурентоспособност” от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

По силата на тези споразумения инициативата ще насочи близо 80 милиона евро от структурните фондове на ЕС в подкрепа на български фирми. Средствата ще бъдат разпределяни от СИБанк, ПроКредит, Райфайзенбанк, Обединена българска банка и УниКредит Булбанк. Те ще предложат преференциални условия за кредит на широк кръг малки и средни предприятия в България.

Целта е бизнесът да инвестира в разширяване на дейността си.

Инициативата JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) е съвместен проект на Европейската комисия, Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Нейната основна цел е да се подобри и подпомага финансирането на микро, малки и средни предприятия чрез заеми, кредитни гаранции и капиталово финансиране по линия на Европейските структурни фондове.

Водещи

Най-четени