Общините получават 47 млн. евро за саниране 14.11 | 11:42

243 обществени сгради ще бъдат сключени в програмата за енергийна ефективност

От Ралица Стоянова

По ОП "Конкурентоспособност” МИЕТ и фонд "Козлодуй” има сключени споразумения с Европейската банка за възстановяване и развитие за енергийна ефективност в обществени сгради. Ние ще финансираме с 47 млн. евро българските общини за прилагане на мерки за енергийна ефективност в обществени сгради. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на откриването на форум "Инвестиционни механизми за енергийна ефективност", информират от МИЕТ.

243 сгради ще бъдат сключени в тази програма, от които по-голямата част са училища и детски градини. Над 50 болници ще бъдат ремонтирани по тази програма, каза министърът.

Той съобщи, че до края на ноември ще стартира процедурата за избор на строители и строителен надзор. "Надявам се следващата година, когато времето позволи, да започнем мерките за енергийна ефективност в тези 243 обществени сгради, което е най-мащабната програма за енергийна ефективност", добави Добрев.

Министърът съобщи, че с Министерството на финансите обмислят възможността да се задели допълнителен ресурс в размер на 100 млн. лева, с който да се финансират общините при още по-облекчени условия.

Ние и в момента работим по няколко проекта, които финансират енергийна ефективност. Най-важният проект е по Оперативна програма "Конкурентоспособност”, който финансира малки и средни предприятия и техните мерки за енергийна ефективност. Там имаме ресурс, безвъзмездна помощ, от 150 млн. евро плюс 150 млн. евро финансиране за останалите 50% извън безвъзмездна помощ. Тази програма върви от края на юни месец, припомни Добрев. От тогава има подадени 10 проекти. Енергийният министър призова малките и средните предприятия да се възползват от възможностите по тази програма.

Водещи

Най-четени