Как да санирате - в метрото ще ви кажат 11.10 | 16:11

Целта е да се насърчат хората да санират, обясни Петър Диков

От Ралица Стоянова

Има идея да се направят центрове за саниране в три метростанции в София, които да дават безплатни консултации на гражданите. Това каза главният архитект на София Петър Диков, цитиран от агенция "Фокус".

Одобряването на проекти и разрешението за строеж трябва да бъдат издавани безплатно за саниране на панелни сгради, смята Диков. Втората стъпка ще бъде предоставяне на безплатни типови проекти. В момента се провежда оценка на офертите за проектиране и за изготвяне на техническите проекти, обясни архитектът.

Според него са по-важни административните облекчения, за да се избавят гражданите от необходимостта да ходят на инстанции и да търсят кой да им изготви проекта. "Ефектът е да мотивираме гражданите да започнат саниране. Полагаме наистина големи усилия и се надявам, че догодина ще има резултат”, каза още Петър Диков.

"Усилията ни са най-късно до първото тримесечие на следващата година да подготвим целия пакет, за да може до 2014 г. да почне масова работа по санирането", обясни архитектът.

Досега са подадени 28 заявления за интерес по проекта за саниране в София, стана ясно преди няколко дни. Според проучване бихме отделили 2000 лева за саниране на сградата, в която живеем.

Водещи

Най-четени