Отнеха лицензите на пет родни фирми за износ в Русия 28.12 | 16:05

Месо и млекопреработвателите не отговаряли на изискванията за руския пазар

От Ивелина Георгиева

Пет български предприятия от месната и млечна индустрия са с отнети разрешителни за експорт на руския пазар. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от Агенция "Фокус”.

Разрешенията им за износ са отнети от Руската федерална ветеринарна служба,  защото предприятията не отговарят на изискванията на пазара.

Найденов припомни, че при посещението му в Русия с колегите си там са се договорили да извършват съвместни проверки. По думите му руските ветеринарни контролни органи, които са извършили проверките, имат дори по-завишени изисквания от тези на Европейския съюз.

Земеделският министър е поискал доклад от директора на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, в който да посочи какви са причините и защо предприятията не са отговаряли на условията.

 "Когато получа доклада, ще коментирам допълнително, не е нещо драматично, те губят територии за това, че не отговарят на определени стандарти, а дали стандартите им са добри, за да отговарят на нашия пазар, това ще се каже след проверката”, посочи Найденов.

Той подчерта, че имената на петте предприятия ще бъдат посочени по-късно.

Най-четени