Отстъпка за данъка на колата? Да, ама не! 18.02 | 22:00

Намаление можем да ползваме, само ако докажем евростандарта на автомобила си, а това не е безплатно

От Момчил Лалев

От тази година намаление от 50% на данъка могат да ползват собствениците на автомобили с мощност на двигателя до 74kw и с еко-категории евро 3 и евро 4, докато за тези с евро 5 и евро 6 отстъпката е 60%.

Оказва се обаче, че за да ползваме намалението, трябва задължително да удостоверим на какъв евростандарт отговаря колата ни. Това съвсем скоро ще можем да проверим с ЕГН и партиден номер онлайн - на сайта на Столичната община, информират от "Нова телевизия". 

Ако се окаже, че в базата данни на общината липсва графата за евростандарта, то трябва да проверим има ли го нанесен на големия талон на автомобила. Поради неизвестна причина, масово стандартите не са вписани и в талона на превозното средство и така за да се сдобием с въпросния евростандарт трябва да си набавим служебна бележка от производителя или официалния вносител на колата.

След направените разходи за гориво и заплащане на административна такса за издаването на необходимата служебна бележка в крайна сметка може да излезе, че е било по-добре въобще да не ползваме отстъпката.

Водещи

Най-четени