Парното и газът хипотетично поевтиняват 16.11 | 09:43

Шефът на "Булгаргаз" не се ангажира с твърди прогнози колко точно

От Ралица Стоянова

Минимум с 5 – 7% ще падне цената на газа за крайния потребител след постигнатите споразумения с "Газпром”, прогнозира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов пред bTV.

Най-силен ще бъде ефектът за индустриалните предприятия, които са основен потребител на природен газ в България. По думите на Гогов няма паритет с потреблението на населението. Крайният потребител на газ трябва да получи цялата калкулирана отстъпка за "Булгаргаз”, заяви той и обясни, че формулата за изчисление е базирана на котировките на мазута и газьола.

Очаква се парното също да поевтинее. При 10% намаление в цената на газа "чисто хипотетично" цената на топлото би трябвало да падне със 7%, сметна Гогов. 

Постиженията, с които се похвалиха управляващите след тежките преговори с "Газпром” всъщност няма да донесат нищо на България, смятат пък от опозицията. Премиерът Борисов не е договорил какво ще получаваме от транзита на газ през територията на страната, твърдят Прошко Прошков от "България на гражданите” и депутатът от "Коалиция за България" Петър Димитров.

По думите на Прошков не знаем за колко години какви количества ще минат през тръбата на "Южен поток”. "Управляващите да кажат какво ще получи България за целия период,” призова Димитров. Според бившия енергиен министър ще загубим 150 млн. за транзитни такси от отказа от маршрута през Украйна.

Въпреки отстъпките цената на природния газ на границата на България продължавала да бъде най-високата в Централна и Източна Европа. Разликата компенсирала "Булгаргаз”, която трупала загуби, твърди Прошков.

""Булгаргаз” купува по-скъпо, ДКЕВР намалява цената и "Булгаргаз” продава по-евтино,” обясни Димитров. Оттам идвали загубите на компанията.

Според Прошков намалението на цената, договорено от правителството, не е успех за министър-председателя, защото не е ясно какво ще получаваме за транзита. Той отбеляза, че ценообразуването ще продължи да е обвързано с петролните деривати, а справедливият начин на изчисление бил чрез свободния газов пазар.

"Нашата формула остана обвързана с петрола", съгласи се Петър Димитров. "Дори цената на газа да продължи да пада, ако петролът поскъпва – цената за България ще се увеличава."

Водещи

Най-четени