Парното поевтинява с до 7% от юли 10.04 | 12:13

При положение обаче, че руснаците намалят цената на газа с 11%

От Филипа Тодева

Ако руснаците наистина намалят цената на газа с 11%, цената на топлоенергията у нас може да намалее с 5 до 7%. Това става ясно от думите на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев на днешното заседание на регулатора, предаде БТА. Парното може да поевтинее не по-рано от 1 юли.

В комисията все още няма информация от "Булгаргаз" за цените на газа. Ако нямаме резки промени на цените на горивата на световните пазари, тази цена трябва да се запази и до началото на отоплителния сезон от 1 октомври, каза Семерджиев.

По думите му най-рано през април ще има предварителни резултати с колко ще се увеличи цената на тока. Изискванията на дружествата не се променят и според него няма как да бъдат удовлетворени. НЕК иска увеличение от около 18%.

"Според нас няма основания за това, но това ще го кажем с аргументи, тъй като в момента разглеждаме резултатите на дружествата от изминалия ценови период", добави той.

Семерджиев коментира още, че за ТЕЦ Марица Изток 2 единственото основание за увеличаване на цената може да бъде закупуването на квоти и вкарването на нови съоръжения, но дори и да има увеличение на цената на енергията от ТЕЦ Марица Изток 2, то ще бъде минимално.

Същото се отнася и за атомната централа в Козлодуй.

Водещи

Най-четени