Петролът поскъпна заради напрежението в Близкия изток 02.10 | 16:15

След иранските атаки срещу Израел инвеститорите в черно злато виждат реална опасност за прекъсване на доставките на ключовата суровина

От iNews

Петролът поскъпна с повече от два процента заради напрежението в Близкия изток. След иранските атаки срещу Израел инвеститорите в черно злато виждат реална опасност за прекъсване на доставките на ключовата суровина. 

Поскъпването на сорта "Брент", който е референтен за европейския пазар, е с близо 1 долар и 70 цента, което е повече от две на сто спрямо вчерашната търговия. Лекият американски петрол също поскъпва с повече от един долар или в процентно отношение - над две на сто.

Още във вторник и при фючърсите и на двата вида черно злато имаше покачване с 5%, въпреки че тогава все още имаше само очакване за иранска атака върху Израел и вече се наблюдаваше операцията на израелските сили в Ливан по суша. Природният газ покачва цената си. Наблюдатели на петролния пазар коментират пред CNBC, че доскоро е имало "геополитическа умора" върху тревогата, че може да се стигне прекъсване на доставките заради все по-нарастващото напрежение в Близкия изток и войната на Русия срещу Украйна.

В Европа борсите откриха с покачвания и то не само в цените на черното злато. Акциите на компаниите, производителки на оръжия и муниции, поскъпнаха. За сметка на това книжата на туристическите компании и на авиопревозвачите поевтиняха заради отмяната на полети към Близкия изток.

Водещи

Най-четени