Мобилните разговори ще поевтинеят между 25 и 40% 02.09 | 11:10

Причината - намалените цени на едро за операторите

От Кремена Бедерева

Между 25 и 40% ще поевтинеят мобилните разговори, прогнозира Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) пред БНТ.

Причината - намалените цени на едро за операторите – цените, които си разплащат помежду си мобилните оператори за използването на съответната мрежа. Божков обясни, че ако компаниите не свалят цените, КРС може да ги задължи да го направят. Очаква се по-евтините разговори да станат факт от 1 януари догодина.

Според него решението, наложено от КРС, не е субективно, а е плод на задълбочен пазарен анализ. "Аз бих казал "Добър ден на европейска България", защото ние постигнахме нещо, което поставя България с най-добрите страни и най-добрите европейски практики в този сектор", смята Божков. Той прогнозира, че България ще заеме челната петица на страните с най-ниски разходи.

От 1 януари 2012 година цените на едро от 13 стотинки най-вероятно ще станат 6,5 стотинки при средноевропейска цена 6,9. "За юли месец 2012 година предлагаме 5,5 стотинки за разговор при средна цена 5,9 или 6 стотинки средноевропейска и от 1 януари 2013 г. - 4,6 стотинки при средноевропейска 5 стотинки", обясни още Божков. Предлага се цените за слаб трафик да бъдат още по-ниски от сегашните, уточни още той.

Запитан каква е реакцията на мобилните оператори, Веселин Божков предположи, че те най-вероятно "не са в луда радост", но според него за последните три години и половина КРС винаги е била толерантна към тях и ги е третирала напълно равнопоставено и има последователност във взимането на решенията.

"Между цените на едро и цените на дребно има пропорционална зависимост, тя не е права, но има винаги реакция, тя е в рамките на 25-40% в зависимост от пазара", обясни още председателят на КРС.

"Европейската комисия (ЕК) специално ни е препоръчала, че ако в един период от 6 месеца до една година няма реакция на дребно в цените, Комисията може сама да се самосезира и да направи анализи и на цените на дребно, и да наложи таван и на цените на дребно. Това е крайна мярка, в Европа дори го няма в препоръката", уточни още председателят на КРС.

Божков изрази надежда, че операторите ще реагират и това няма да се наложи. Той приветства идеята на операторите за нови ценови пакети.

"ЕК не се бърка в нашата работа, ние сме равнопоставени партньори. Тука няма благословия на българските оператори – те са длъжни да изпълняват нашите решения и да ги прилагат. Аз не чакам благословия от тях, а от българските потребители", поясни още Веселин Божков.

iNews припомня, че вчера (1 септември) КРС взе решение да свали два пъти цените за фиксираните и мобилни услуги. Това каза по време на заседание на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения председателят на КРС Веселин Божков, цитиран от Агенция "Фокус”.

Веселин Божков заяви, че това намаление в цената се прави на базата на пазарни анализи. "В Европа пазарните анализи се правят от 6 до 24 месеца. Ние работим по европейските практики и излизаме днес в изключително съкратени срокове”, заяви Божков.

Намаляването на цените по терминирането е едно положително решение, което е взела комисията, заяви Иван Вълков, председател на Комисията по транспорт и съобщения.

Според него това е нещо, за което не е нужно да минава един период от време, в което да получим сигнали от ЕК и да взимаме решение под някакво въздействие.

Намаляването на цените на мобилните услуги е крайно необходим акт, който трябваше да се случи, заяви народният представител Иван Иванов, заместник-председател на Комисията по транспорт и съобщения в НС.

Водещи

Най-четени