Подменят топломерите 14.12 | 15:17

Новите уреди позволяват дистанционно отчитане на месечна база

От Любомир Тасев

Всички уреди за дялово разпределение на топлинна енергия - измерватели и водомери, се подменят с нови, позволяващи дистанционно отчитане. Това съобщи на пресконференция ръководството на една от най-големите фирми за топлинно счетоводство в страната.

Чрез вградената радиосистема уредите от ново поколение не само могат да бъдат отчитани дистанционно, без отчетникът да влиза в дома на клиентите, но също така и да се извършва реално отчитане на потребяваната енергия всеки месец, което ще позволи да се избегнат изравнителните сметки в края на сезона.

"Имаме готовност да предоставим ежемесечно отчитане, но това може да бъде извършено само в сгради, изцяло преоборудвани с новите уреди," заяви Милена Стоянова, управител на фирма "Техем".

Според проучване на фирмата, проведено сред 750 домакинства в София, Пловдив, Плевен и Перник, над половината от потребителите декларират, че при предстоящата подмяна на уредите ще се ориентират към радиоуреди.

"Предлагаме на клиентите да им бъдат монтирани измерватели и водомери, които са на цената на стандартните уреди, но имат вградена система за радиоотчитане и тя може впоследствие да бъде активирана, посочи Тодор Кузманов, говорител на дружеството.

Около 25 процента от уредите, обслужвани от "Техем", или около 150 - 200 хил. уреда, трябва да бъдат подменени през следващата година, съобщи Стоянова. Измервателите с радиосистема са на цена от 39 лв. с ДДС, а на водомер с радиосистема - 79 лв. с ДДС.

Стандартните уреди с възможност за по-късно включване на радиоотчитане са на цена 30 лв. за измервател и 45 лв. за водомер.

Дружеството предлага разсрочено плащане като се използва банков заем. Имаме горчив опит с предоставянето на уреди на изплащане, затова сега предлагаме тази услуга само чрез банков посредник, посочи Милена Стоянова.

Водещи

Най-четени