Поискаха в съда ВМЗ-Сопот да бъде обявен в несъстоятелност 15.01 | 18:14

По иск на "Механичен завод – Девин" е образувано дело в Пловдивския окръжен съд

От Диана Цветкова

Кредитор на ВМЗ-Сопот поиска заводът да бъде обявен в несъстоятелност.

Дело за откриване на процедурата е заведено от "Механичен завод – Девин" АД в Пловдивския окръжен съд, съобщиха от съда. Делото ще се гледа при закрити врати на 21 януари.

На този фон в икономическото министерство в момента се провежда спешна среща за състоянието на ВМЗ-Сопот, в която освен министър Делян Добрев участват социалният министър Тотю Младенов, изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов, директорът на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова, изпълнителният директор на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев и представители на синдикатите.

По-рано днес и икономическият министър Делян Добрев и премиерът Бойко Борисов заявиха, че за да бъде спасен заводът, са необходими съкращения.

Според Борисов с работата си трябва да се разделят 700-800 работници, за да бъде приватизирано предприятието. "Никой не го иска с 3200 души състав", коментира той.

ВМЗ-Сопот е сериозно задлъжнял, а вчера (14 януари) се провали и процедурата по приватизацията му, след като кандидат-купувачът не внесе необходимия депозит.

Заводът дължи над 100 млн. лева на частни кредитори, над 50 млн. лв. – на държавата и повече от 3 млн. за заплати. Работниците, които протестират от миналата година, не са получавали възнаграждения от месеци.

Водещи

Най-четени