Половината българи работят с нежелание 12.05 | 11:20

Едва 41% от служителите се чувстват ценени от компанията си, сочи проучване

От Георги Георгиев

Едва 53% от работещите у нас изпълняват служебните си задължения по ангажиран начин . Това показва международното проучване "Най-добрите работодатели", в което България се включва за осма година през 2014 г. То обхваща мнението на над 16 хиляди служители и над 400 топ мениджъри в България.

Данните сочат още, че едва 41% от служителите се чувстват ценени от компанията, в която работят.

Най-големи разминавания между удовлетвореността на мениджърите и служителите има по отношение на допълнителните придобивки и възможностите за кариерно развитие.

Средното ниво на ангажираност на мениджърите в България е 77%, а при служителите този процент е 53%. Удовлетвореност от допълнителните придобивки изпитват 79% от мениджърите, а едва 46% от служителите.

Допълнителните придобивки включват застраховки, здравни услуги, служебен транспорт, ваучери за храна и други. Най-големи бюджети за допълнителни придобивки се планират в секторите високи технологии и аутсорсинг.

Разминаването по отношение на удовлетвореността от придобивките алармира за недостатъчно целесъобразно планиране, реализиране и комуникиране със служителите.

По отношение на кариерните възможности 68% от мениджърите смятат, че компанията предоставя добри варианти на служителите, докато едва 39% от служителите подкрепят това мнение.

Водещи

Най-четени