Преструктуриране на дълга - за Гърция може и да не проработи 02.06 | 11:05

На южната ни съседка ѝ липсват инструменти, тъй като няма собствена валута

От Миглена Иванова

Доброволното преструктуриране на дълговете на държави от Латинска Америка проработи на места. "Мекото" преструктуриране обаче едва ли ще разреши дълговите проблеми на Гърция, смята Стюарт Кълвърхауз, главен икономист на Exotix, пише CNBC.

Експертът подчертава, че често се правят паралели между Гърция и Уругвай. Латиноамериканската страна доброволно преструктурира дълга си през 2003 г. след кризата от 2002 г., заради която натрупа цяла планина от задължения, а матуритетът на дълговите им книжа изтичаше в периода 2003 – 2007 г.

Уругвайското правителство удължи матуритета без да редуцира купоните, като успя в крайна сметка да върне доверието на инвеститорите и да избегне фалита.

Според Кълвърхауз обаче между Гърция и Уругвай има няколко съществени разлики. Според него, твърденията, че удължаването на матуритета на дълговите книжа ще проработи и в Гърция, не е съвсем вярно. Операцията в Гърция би била с много по-големи мащаби, освен това инвеститорската база е силно фрагментирана. Банковият сектор също е силно диверсифициран.

Експертът посочва, че когато в Уругвай се стигна до доброволно преструктуриране на държавния дълг, то той беше в много по-ниски размери, отколкото е в момента на Гърция, като съотношение към брутния вътрешен продукт (БВП).

Латиноамериканската страна имаше и доста по-нисък бюджетен дефицит. Гъвкавостта на посткризисните лихвени проценти също позволи на управляващите да отговорят по-адекватно на инвеститорите и да възстановят доверието на пазарите.

Гърция обаче не разполага с подобни инструменти, защото няма собствена валута. За да се случи същият сценарий в южната ни съседка, тя трябва да напусне еврозоната.

Уругвай се наложи да прави сравнително малка редукция в сравнение с нуждите на Гърция, продължава икономистът. Страната, освен това, се възползва от добрите регионални икономически перспективи, както и от убеждението на инвеститорите, че проблемите се дължат на външни, а не толкова на вътрешни фактори, тъй като икономиката на Уругвай се повлия изключително от финансовата катастрофа в Аржентира през 2001 г.

Стюарт Кълвърхауз смята, че Буенос Айрес би бил по-добрият пример за Атина що се отнася до дълговите проблеми, тъй като песото беше вързано към долара, когато настъпи аржентинската криза. Освен това, той препоръчва политиците да не обмислят само отлагането като вариант за решаване на дълговите проблеми на Гърция, а да пристъпят към последващи действия.

Т. е. - да обявят фалит, за да направят по-агресивна редукция на дълга. Ако го сторят, Кълвърхауз прогнозира, че Гърция ще приключи с фалита година или малко повече по-късно.

Водещи

Най-четени