Призоваха тютюнопроизводителите да се обединят в организации 15.01 | 11:20

Целта е да са по-конкурентоспособни на пазара

От Десислава Маданска

Тютюнопроизводителите могат да се обединят в организации на производители. По този начин те ще бъдат по-конкурентоспособни и да постигат по-висока цена на произвежданата суровина. Това заяви зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов след среща с фермери, отглеждащи ориенталски тютюн.

По думите му друга възможност, от която могат да се възползват, е чрез кандидатстване за средства по Програмата за развитие на селските райони. По този начин фермерите могат да се сдобият с финансиране за необлагодетелствани райони, за малки стопанства, за млади фермери, за агроекология, за зелени плащания и противоерозионни мероприятия.

Абазов бе категоричен, че се работи по конкретни възможности за подпомагане на сектора по линия на държавните помощи.

На срещата бяха обсъдени и предложения за въвеждане на минимални изкупни цени, които да залегнат в договорите между търговци и производители, както и промяна в минималните изисквания за изкупуване на тютюн. Бяха коментирани и възможностите за създаване на регистър на тютюнопроизводителите и регистър на търговците, както и връщането на държавните експерти за оценка при спорове за изкупуването на тютюн. Беше подкрепена необходимостта от законодателни промени и въвеждането на регулаторни механизми, с които да бъдат защитени техните интереси.

"След последните промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия е въведена пълна либерализация в сектора и свободни пазарни отношения, които противопоставят малките

тютюнопроизводители срещу няколко мултинационални компании. При сега действащото законодателство липсва информация както за броя на тютюнопроизводителите, така и за изкупвачите на суровината”, коментира заместник-министърът.  

Водещи

Най-четени